2024.10.05, Szombat
Kis település nagy projektje valósul meg – Útfelújítások, járda- és parképítés a Duna mentén

Kis település nagy projektje valósul meg – Útfelújítások, járda- és parképítés a Duna mentén

magyarepitok.hu

2024.10.02. 08:01 - Sándor Csilla

Összetett projekt valósult meg a Fejér vármegyei Kisapostagon a STRABAG kivitelezésében. Ennek keretében szabályozottá vált egy településrészen a csapadékvíz elvezetése, járdán megközelíthetővé tették a 6-os főút mentén lévő buszmegállókat valamint a közbenső szakaszon lévő buszmegállókat, utak újultak meg, gyalogos átkelőhelyek és két park is épült.

Hirdetés

Uniós és hazai források bevonásával valósulhattak meg a fejlesztések a mezőföldi településen. A március végi ünnepélyes alapkőletétel óta a kivitelezést végző STRABAG szakemberei elkészültek a kisapostagi bekötőúton a gyalogjárda és a gyalogos átkelőhelyek építésével. Ezenkívül kialakították a Széchenyi utca csapadékvíz elvezetését és elvégezték a Kisapostagi vízfolyás medrének a burkolását. Továbbá a Petőfi utcában zöld infrastrukturális fejlesztéseket valósítottak meg. 

 

 

Összehangolták a munkálatokat az iskola és óvoda működésével

Tavasszal a munkálatok a Petőfi utcában a járdaépítéssel kezdődtek el – tájékoztatta portálunkat Balogh Péter. Az új gyalogos közlekedési folyosó ezentúl biztonságos eljutást tesz lehetővé a forgalmas 6-os főúton lévő felújított buszmegállókhoz. A projektvezető hozzátette, a közparkok kialakítása a Petőfi utcai járda kivitelezésével egyidőben valósult meg.
A munkálatok utolsó üteme a Széchenyi utcában kezdődött el. Megvárták, hogy elkezdődjön az iskolában a nyári szünet, mivel a munkálatok során egy vízvezeték rekonstrukcióra is sor került. Így csak kisebb fennakadások voltak az iskola és óvoda működésében.

 

 

Zárt csatornákon vezetik el a csapadékvizet a felújított vízfolyásba

A községben hosszabb ideje problémát okozott, hogy a magasabban fekvő részekről nagyobb esőzések idején lezúduló víz a Petőfi Sándor utcában gyűlt össze, majd innen utat keresett magának a közeli patakmederhez. A munkálatok során elvégezték a Kisapostagi vízfolyásnál a mederkotrást, 51 méteres szakaszon előregyártott mederelemeket építettek be és burkolatot kaptak a csatlakozó befolyók is. A fejlesztéssel ezentúl a Széchenyi utca vizét nagyméretű rácsos folyókák gyűjtik össze, majd a csapadékvíz zárt csatornákon át a Kisapostagi vízfolyásba jut. A projekt során 350 méter hosszon építették meg a csapadékcsatornát különböző átmérővel a Petőfi és a Széchenyi utcákban.

 

 

Közel egy kilométeren járda épült a buszmegállókhoz

A projekt keretében jelentős közlekedésbiztonsági fejlesztések is megvalósultak.Ezek elsődleges célja az volt, hogy a forgalmas 6-os főútól a Táncsics Mihály utcáig (ahol már kiépített járda volt) biztonságosan juthassanak el az tömegközlekedéssel utazók és a településen belül gyalogosan közlekedők. A kivitelezés során több, mint 900 méter térkőburkolatú járda épült meg. A Petőfi utca bal oldalán összefüggő gyalogos felületet alakítottak ki, továbbbá az utca jobb oldalán az egyik közpark, a buszmegállók illetve a gyalogátkelőhely környezetében épült új járda. A Petőfi és a Kossuth utcákban két új akadálymentes gyalogátkelőhelyet építettek, ezekhez közlekedési táblákat és közvilágítást is telepítettek a munkálatok során.

 

 


Az uniós és hazai források felhasználásával a Széchenyi utca teljes hosszában és szélességében, míg a Petőfi utca 705 méteres szakaszon saját forrásból új kopóréteget kapott.

 

 

Kétezernél is több növényt telepítettek a két új közparkba

A településen élők új közösségi tereknek is örülhetnek. Két közpark is épült a községben, ezekbe több mint 2200 növényt telepítettek. A fák, cserjék mellett több mint ezer évelő növényt ültettek el. A padokkal, szemétgyűjtőkkel is felszerelt parkok a közösségi élet felpezsdülését hozhatják. A projekt keretében egy napelemes lámpaoszlopot a parkba, kettőt pedig a 6-os úti buszmegállókba telepítettek. Szintén a Nap energiáját használja a működéséhez az új köztéri óra is.

Már tart a projekt műszaki átadása, ez legkésőbb október első felében fejeződhet be.

 

 

Galéria

Mi épül?StrabagKisapostagFejér vármegyezöld infrastrukturális fejlesztésútépítés

Hírlevél

Hirdetés