2024.05.18, Szombat
Milliárdos beruházással kapott új épületet a nyíregyházi kórház

Milliárdos beruházással kapott új épületet a nyíregyházi kórház

2016.04.07. 05:34 - Hegedűs Gergely

A Jósa András Oktatókórházban eddig szétszórtan elhelyezett sürgősségi osztály egy 1400 négyzetméteres teljesen új épületben kapott helyt.

Hirdetés

Az ország legrégebben működő sürgősségi betegellátóját a Magyar Építő Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. újította fel. Az 1982-ben alapított sürgősségi osztály a nagyrészt uniós támogatású, 15,5 milliárd forintos nyíregyházi kórházfejlesztési nagyprojekthez kapcsolódva kapott teljesen új épületet.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a projekt sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás 1,1 milliárd forintból valósult meg. A helyi sürgősségi évi csaknem negyvenezer beteg ellátásával az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű osztálya.

Domokos Gabriella osztályvezető főorvos arról beszélt, hogy az eddig a kórház területén "szétszórt" sürgősségi ellátás az új, több mint 1400 négyzetméteres épületben összpontosul. A betegek által is sokat kritizált szűkös pavilonrendszert egy egykapus betegfelvételi és irányítási rendszer váltotta fel, és az épületegységben egy helyen áll rendelkezésre a betegek ellátásához szükséges eszközpark.

A beruházás keretében

  • a hozzátartozók számára tágas várótermet alakítottak ki,
  • a korábbinál nagyobb lett a betegfogadó,
  • bővültek az érkezők betegségének, sérülésének osztályozását és rangsorolását végző úgynevezett triage helyiségek,
  • valamint az intenzív részleg is.

A centrum előtt öt mentőparkolót alakítottak ki, és a kórházi szervizutak átalakításával könnyebben közelítik meg a sürgősségi osztályt a mentőautók.

Adorján Gusztáv a négy telephellyel rendelkező gyógyintézmény terveiről szólva elmondta, ebben az évben kezdődik egy nagyobb fejlesztés, amelynek keretében egységes informatikai rendszer épül ki a kórház telephelyei között. Szintén tervben van a nyíregyházi kórház 1980-as években épített sebészeti tömbjének és a Bocskai utcán lévő szakrendelő épületének felújítása, továbbá egy 300 férőhelyes parkolóház felépítése is.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotó: Magyar Építő Zrt - magyarepito.hu)

Swietelsky Magyarország Kft.Magyar Építő Zrt.kórházfejlesztésMi épül?Nyíregyháza

Hírlevél

Hirdetés