2024.06.25, Kedd
Óriási fejlesztési dömping indult be Kecskeméten

Óriási fejlesztési dömping indult be Kecskeméten

mti

2016.05.06. 19:33 - Hegedűs Gergely

Összesen 450 milliárd forintnyi beruházás indul az év elején a városban, melynek iparűzésiadó-bevétele az elmúlt 8 évben közel megduplázódott, lakossága évente 1000-1500 letelepülővel bővül.

Hirdetés

Közel 450 milliárd forint értékű fejlesztés indulásával számol az idei év első felében Kecskemét. A részleteket a város polgármestere ismertette az MTI-vel. 

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) elmondta, a gazdasági szereplők 100 milliárd forintos fejlesztést jeleztek a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nemrég bejelentett 185 milliárdos beruházásán kívül.

Ezen felül a város mintegy 160 milliárd forint értékű fejlesztést irányzott elő

  • a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) programjaival,
  • az egyetemi újításokkal,
  • az előkészített Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázataival,
  • illetve a Modern városok program (MVP) keretében.

Kiemelte, a német Mercedesen kívül hazai vállalkozások, valamint más nemzetek - például japánok, svédek - befektetői is érdeklődnek a város iránt. A polgármester elismerte, hogy az óriásvállalat dinamizálta a település fejlődését, neki köszönhető, hogy jó üzleti központtá, telephellyé vált.

Hozzáfűzte, hogy nem csak autóipari fejlesztések figyeltek fel minderre, a városban az élelmiszeripar, az agrárlogisztika, a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén is fejlődés tapasztalható.     

 

Bejött a drasztikus adócsökkentés

Szólt arról, hogy az iparűzésiadó-bevétel a 2008-as 5,4 milliárd forintról mára több mint 9 milliárd forintra nőtt. A növekedést úgy sikerült elérni, hogy a világválság kellős közepén, 2008-tól fokozatosan a városban 20 százalékkal csökkentették az iparűzési adó mértékét. Ez egy "bátor döntés volt", amely során sikerült kialakítani egy bizalmi környezetet, hogy érdemes a városban befektetni - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy a másik nóvum a vállalkozások társadalmi szerepvállalása. A Mercedesnél ez az oktatás-nevelés, a zene, a színház, a sport támogatásán keresztül nyilvánult meg. Hangsúlyozta, a vállalati szféra minden szereplője hasonlóképp részt vesz a társadalmi felelősségvállalásban. Erre példa, hogy a vállalatok és a beszállítók TAO-támogatásukkal 600 millió forint értékben járulnak hozzá egy 40 éves, kiürült uszoda épületének kosárlabda akadémiává, labdajáték központtá történő átalakításához, felújításához is.

Hangsúlyozta, a Mercedes új beruházása rendkívül magas technológiai színvonalú, amihez magasabb képzettségű, motivált munkavállalókra van szükség. Ennek megfelelően átalakítják felnőttképzési programjaikat, át-és továbbképzéseket indítanak.

 

Egyre tágabb a város gazdasági vonzáskörzete

A polgármester hozzátette, az eddigi szakképzett munkaerő iránti szükségletet megoldották a városból és annak 30 kilométeres körzetéből. A közlekedésfejlesztési program során elővárosi közlekedési rendszert alakítanak ki, amely segíti a dolgozókat 40-50 kilométeres távolságból egy órán belül elérni a munkahelyeiket. Ezen kívül, a városban bérlakás fejlesztési program indult a vállalatokkal közösen. Viszonylag olcsón bérelhető, 50-60 négyzetméteres lakásokat újítottak fel, ahová a munkavállalók családjukkal együtt költözhetnek. A program keretében a bölcsődei, óvodai, iskolai kapacitásokat is növelték, fejlesztették a minőséget is.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: elindult egy letelepedési tendencia a városban, évről évre 1000-1500-al nő Kecskemét lakossága.     

Kitért arra, hogy a gazdasággal párhuzamosan az oktatás is fejlődött. A duális, gyakorlatorientált képzést országosan először Kecskeméten indították el a szakiskolákban és a felsőoktatásban, ennek mintájára már az ország összes egyetemén meghirdették a duális képzési szakokat, több mint 500 vállalati partner vesz részt az ilyen típusú képzésben országszerte. A hallgatók is motiváltak, ezt bizonyítják a többszörös túljelentkezések ezekre a szakokra - jegyezte meg. Hozzátette: a jelentkezési szám Kecskeméten évről évre emelkedik, ezért is indítanak új, piacképes szakokat, szakirányokat. Az újonnan meghirdetett gazdálkodásmenedzsment szakra például már 400-an jelentkeztek.    

 

Világszínvonalú, nemzetközi egyetem a cél

Kérdésre elmondta: bízik abban, hogy a Matolcsy György jegybankelnököt ért méltatlan támadások, "negatív hírek, hazugságok, nagyrészt módosított tartalmú közlések" nem befolyásolják a kecskeméti főiskola iránti érdeklődést. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank stratégiai partnere a térségnek, az általa létrehozott mindegyik alapítvány segíti Kecskemét térségének gazdasági, egyetemi fejlődését. Olyan támogatási rendszert alakítottak ki és olyan fő feladatokat határoztak meg, amelyek segítik egy világszínvonalú, nemzetközi egyetem kialakítását.

A politikus hangsúlyozta, az alapítványok mindegyikének adott a maga feladata. Ezeket el is sorolta:

  • a kecskeméti campus megépítése,
  • a doktori képzések, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatási és ösztönzőrendszer,
  • az általános és középiskolai oktatásban a pénzügyi kultúra szemléletének kialakítása,
  • az újszerű gazdálkodás-pénzügymenedzsment oktatásának Kárpát-medencében történő népszerűsítése,
  • programok, rendezvények, nemzetközi kiadványok kiadása.

"Az összes alapítvány segítené, hogy ne csak megépüljön egy épület, hanem komoly szakmai tartalommal tudjuk betölteni"- fogalmazott a polgármester. Az alapítványok járnak közben abban, hogy Magyarországról kitelepült külföldi oktatók Kecskeméten is adjanak órát, felvállalják egy-egy szemeszter oktatását. "Egy nagyon fejlett minőségű képzésre költik az alapítványok a forrásaikat, de erről keveset beszélnek" - mondta a polgármester.

Galéria

GazdaságKecskemét

Hírlevél

Hirdetés