2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Kezdődhet az építkezés és korszerűsítés a borászatoknál
hilltop.hu

Kezdődhet az építkezés és korszerűsítés a borászatoknál

MTI, kormany.hu

2016.07.13. 09:47 - Antal Zsófia

Szőlőtermelő és borászati vállalkozások igényelhetnek támogatást a Vidékfejlesztési Program új pályázatán, 40 milliárd forint áll rendelkezésre a következő két évben.

Hirdetés

Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé a Miniszterelnökség a borágazat támogatására - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

Az unió előző költségvetési időszakában nem volt külön keret a borászati ágazat fejlesztésére. A mostani ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében eredetileg 20 milliárd forintot irányoztak elő az ágazat támogatására, de a szakmai szervezetekkel történt konzultációt követően a nagy igény miatt a Miniszterelnökség megduplázta az összeget. A pályázat kétharmad-egyharmad arányban szolgálja a versenyképesség javítását és az energiahatékonyság növelését.

A pályázat keretében a szőlőtermeléssel és a borászattal foglalkozó vállalkozások esetében támogatható:

  • az új technológiai eszközök, berendezések beszerzése,
  • a meglévő technológia és gépek korszerűsítése,
  • az építéssel járó fejlesztési beruházások, telepi infrastruktúra fejlesztése,
  • élelmiszeriparhoz köthető energiahatékonysági fejlesztések.

Vállalkozásonként maximum 200 millió forintra lehet pályázni idén szeptember 12-től 2018. szeptember 11-ig. 50 millió forintos projektösszegig csak egyszerűsített üzleti tervet kell benyújtani, illetve ha valaki 25 millió forintnál alacsonyabb összegre pályázik, akkor közbeszerzésre sincs szükség.

A Vidékfejlesztési programban idén összesen 35 pályázatot hirdetnek meg, a 2020-ig rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintból 900 milliárd forintot. A pályázati felhívások folyamatosan jelennek meg.

Pályázatokenergetikai beruházásélelmiszeripar

Hírlevél

Hirdetés