2024.04.20, Szombat
Munkásszállók építése: 9 milliárdos a támogatási keret

Munkásszállók építése: 9 milliárdos a támogatási keret

mti, magyarepitok.hu

2017.05.17. 10:47 - Hegedűs Gergely

Az NGM becslései szerint akár 18 szálló is létrejöhet a programban, ez 4000 munkavállaló elhelyezését segíti.

Hirdetés

A munkásszállók építésére, illetve felújítására rendelkezésre álló 9 milliárd forintos keretről számolt be az MTI-nek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Cseresnyés Péter elmondta, egyrészt vissza nem térítendő támogatást nyújtanak az új ingatlan építéséhez, vagy a meglévő ingatlan felújításához szükséges építési költségekhez. Emellett visszatérítendő támogatást adnak új eszközök beszerzéséhez. A beruházási költségek legalább 40 százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell finanszíroznia, és rendelkezniük kell a megfelelő tervekkel. A programhoz a pénzt a Nemzeti Foglalkoztatási Alap adja.


A munkaerőtartalék nélkül maradt területek a fókuszban

Az államtitkár közölte, több helyi önkormányzat jelezte, hogy a területén működő vállalkozások igényei alapján a tulajdonában álló ingatlanok átépítésével, illetve új ingatlanok építésével munkásszállást létesítene, és ehhez állami támogatást szeretne igénybe venni. Cseresnyés Péter szerint a támogatás érdemben javíthatja a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő munkaerő-tartalék. A program hátterében az áll, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta mért legnagyobb foglalkoztatottság és legalacsonyabb munkanélküliségi ráta alakult ki, és jelentős munkaerőhiány keletkezett több ágazatban.

Becslései szerint a keretből akár 18 munkásszálló is kialakítható, amelyekben 4000 munkavállalót is el tudnak majd helyezni.

Lapunk a közelmúltban két ilyen jellegű beruházásról is hírt adott, Tatabánya és Oroszlány egyaránt lakatlan épületből fejleszt munkásszállót.


A várható hatás és a munkaerőpiac helyi jellemzői alapján döntenek

A kérelmek szeptember 30-ig nyújthatók be a helyi önkormányzathoz. A támogatás részletes feltételeiről, valamint a benyújtandó dokumentumokról a www.kormany.hu és a www.munka.hu honlapokon olvasható bővebb tájékoztatás.

A támogatás nyújtásával kapcsolatos mérlegelés szempontjai: a munkaerőpiac helyi jellemzői, a térség foglalkoztatási helyzete, a munkásszállás építésének várható hatása.

Pályázatokpályázatokmunkásszállók

Hírlevél

Hirdetés