2024.05.19, Vasárnap
Saját forrásból épít új épületet a törökbálinti kórház

Saját forrásból épít új épületet a törökbálinti kórház

mti

2016.03.16. 18:26 - Hegedűs Gergely

A közel egymilliárd forintos beruházásban többek közt a tüdőgyógyászat, a szemészet, a gégészet, a neurológia, a reumatológia és a kardiológia kap új otthont 1400 négyzetméteren és három szinten.

Hirdetés

Új épületbe költözik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet járóbeteg-szakellátása, a létesítmény alapkövét szerdán rakták le. Antal Gabriella főigazgató az MTI-nek elmondta, a törökbálinti kórház onkopulmonológiai, járóbeteg-ellátó, diagnosztikai és prevenciós központjának épülete 950 millió forintból valósul meg 1400 négyzetméteren és három szinten.

A főigazgató kiemelte, az új épületnek köszönhetően a kórház valamennyi járóbeteg-szakrendelése kerül így egy helyre és korszerű infrastrukturális feltételek közé. Többek közt a tüdőgyógyászat, a szemészet, a gégészet, a neurológia, a reumatológia és a kardiológia kap új otthont.

A központban a korszerű járóbeteg-ellátás mellett speciális tüdőgondozói, szakambulanciai, gyermekpulmonológiai ellátást, daganatos betegek kúraszerű ellátását végzik, de hangsúlyt kívánnak helyezni a tüdőbetegségek megelőzésére is. Az épületben 14 modern kétágyas kórterem is helyet kap. A főigazgató hangsúlyozta, nem fekvő-, hanem járóbetegként kívánnak minél több embert ellátni.

A korszerűsítés jegyében CT-készüléket is szeretnének vásárolni, hogy új elemként helyben lehessen ilyen vizsgálatokat elvégezni. Antal Gabriella megjegyezte, ennek megvalósítása 140 millió forintba kerül, és nagy örömükre szolgálna, ha Pest megye és települései lehetőségük szerint támogatnák ezt, mert gyorsítaná a beruházást.

A főigazgató szólt arról is, az előző kórházvezetés és a korábbi fenntartó Pest Megyei Önkormányzat előrelátó, stratégiai gondolkodásának is köszönhető, hogy saját forrásból tudnak korszerűsíteni. „Ez talán valóban példa nélküli” - idézte fel Mészáros Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyettes államtitkárának az eseményen elhangzott szavait, miszerint követendő és példaértékű a törökbálinti intézmény lépése.    

Az építkezés megvalósítását 3 évre tervezték, de ha sikerül pluszforráshoz jutniuk, például a CT-készülék megvásárlására, akár másfél éven belül szolgálhatja a lakosokat az új centrum.

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet mintegy 1 millió 200 ezer lakos közül a tüdőbetegek, valamint mintegy 80 ezer ember általános szakorvosi ellátását végzi.

kórházfejlesztésMi épül?közintézményekTörökbálint

Hírlevél

Hirdetés