2024.05.19, Vasárnap
Csaknem 1100 diák érettségizett építőipari ismeretekből
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Csaknem 1100 diák érettségizett építőipari ismeretekből

ITM, magyarepitok.hu

2021.06.17. 16:03 - Kalácska-Nagy Nóra

A legtöbben idén tavasszal magas- és mélyépítési ismeretekből jelentkeztek érettségi vizsgára.

Hirdetés

„Kedden a szakképzésben is véget ér a 2020/2021-es tanév. Az oktatók és tanulók járványhelyzetben tanúsított példás helytállását mutatja, hogy 2021-ben összesen 26 ezer diák tett sikeres ágazati szakmai érettségi vizsgát. Az emelt szinten szakmai érettségire jelentkezők száma idén minden hátráltató körülmény dacára negyedével, ötezer fő fölé nőtt” - értékelt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A 2020-ban osztrák mintára megújított szakképzési rendszer sokféle életpályát alapozhat meg. A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy biztos elhelyezkedést és tisztességes bérezést ígérő szakma. A diákok akár annál a cégnél is munkába állhatnak, ahol még iskolásként duális képzésben dolgoztak. Az ötéves technikumok egyszerre adnak szakmát és érettségit. A szakirányú felsőoktatásba innen továbblépők az elsajátított alapokra építve könnyebben szerezhetnek például mérnöki vagy informatikusi diplomát.

 

1088 diákot vonzottak idén az építőipari szakmák

Ami az építőipart érintő adatokat illeti: a legtöbben idén tavasszal magas- és mélyépítési ismeretekből jelentkeztek érettségi vizsgára; középszinten 429-en, emelt szinten pedig 300-an döntöttek a vizsga mellett. A legkevesebben vasútgépészeti ismeretekből szerettek volna érettségizni (középszinten 10-en, emelt szinten 3-an).

Épületgépészeti ismeretek, faipari ismeretek, magas- és mélyépítési ismeretek, út-, vasút- és hídépítési ismeretek, vasútgépészeti ismeretek vizsgatárgyakból összesen (közép és emelt szinten) 1088-an jelentkeztek érettségire.

 

Idén is technikumba vették fel a legtöbb diákot

Tavaly ősztől a diákok a tanulmányaik ideje alatt ösztöndíjat vagy munkabért kaphatnak. 2020 júliusával átlagosan 30 százalékkal nőtt a mintegy 35 ezer oktató bére. A nyolcadik után továbbtanulók közül idén is technikumba vették fel a legtöbb diákot.

Schanda Tamás hangsúlyozta: a szakképzés különböző élethelyzetekből induló, eltérő karriertervekkel rendelkező tanulók sokaságát juttatja piacképes tudáshoz, valódi szakmai tapasztalathoz. A technikumok egyenes utat nyitnak az egyetemekre, miközben keresett, jól fizető szakmához juttatják a diákokat.

Szakképzésszakképzésoktatásépítőipar

Hírlevél

Hirdetés