2024.05.20, Hétfő
Megéri jól tanulni: újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Megéri jól tanulni: újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók

MTI

2022.01.19. 14:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az Apáczai ösztöndíjprogramban a szakképző iskolák és technikumok nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9. és 10. évfolyamosai kaphatnak külön támogatást.

Hirdetés

A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák.

A havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak

 - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár. A program az anyagi ösztönzés mellett mentorok bevonásával tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára, 3 milliárd forint forrásból - tette hozzá.

Ami az építőipari szakmunkás szakmákat illeti: még mindig óriási versengés zajlik a kiváló munkaerőért, egy fiatal számára így vonzó lehetőséget nyújthatnak az építőipari tanulmányok.

Ennek ellenére évfolyamonként 6500-7000 fő között mozog az építőipari szakmunkások létszáma, amely a végzés idejére 4000 főre csökken, erős lemorzsolódást mutatva – derült ki az ÉVOSZ korábbi közleményéből.

 

Az Apáczai-ösztöndíjasok plusz támogatást és mentori segítséget kapnak

A szakképzési rendszer megerősítése során kidolgozott ösztöndíjrendszer új támogatási formával bővül a 2021/2022-es tanév második felétől. Az Apáczai ösztöndíjprogramban a szakképző iskolák és technikumok nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9. és 10. évfolyamosai kaphatnak külön támogatást. A juttatás összege a tanulmányi eredményhez igazodva havi 16 ezer és 34 ezer forint között alakulhat. A részletes pályázati feltételek és dokumentáció a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vagy az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján érhető el.

A szakképzésben tanulóknak 2020 ősze óta felmenő rendszerben, iskolatípustól függően havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíj jár.

Az Apáczai-ösztöndíjasok ezen felül plusz támogatást és mentori segítséget kapnak a tehetségük kibontakoztatásához

- emlékeztet az ITM.

 

Keresett szakmához, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segíthet

A kormány jobbá, rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá teszi a szakképzést, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. Keresetüket ennek megfelelően átlagosan 30 százalékkal emelték meg 2020 nyarán. A versenyképes és motiváló bérezési rendszer megkönnyíti a vállalkozásoknál dolgozó szakemberek képzésbe való bevonását, amivel nőhet a lehetséges mentorok száma is.

Pölöskei Gáborné kiemelte: az Apáczai Ösztöndíjprogram elindításával még egy erős érvet szolgáltatunk amellett, hogy minél több jó képességű, okos fiatal válassza a szakmaszerzést. A szakképzés küldetése kettős:

egyrészt fogódzót kell kínálnia a lemorzsolódástól fenyegetetteknek, másrészt utat kell nyitnia a továbbtanulni szándékozók előtt.

Az új ösztöndíj mindkét feladat teljesítéséhez hozzájárul, keresett szakmához, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segítheti a nehezebb élethelyzetből, szerényebb anyagi lehetőségekkel indulókat. A kimagasló tehetségeket felkarolásukkal és fokozott támogatásukkal az egyetemekig kísérheti el, diplomaszerzésre bátoríthatja a program.

SzakképzésszakképzésösztöndíjInnovációs és Technológiai Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés