2024.05.25, Szombat
Szálloda épül és újjáéled az élményfürdő Dunaújvárosban
fotó: MTI

Szálloda épül és újjáéled az élményfürdő Dunaújvárosban

MTI

2016.06.01. 11:41 - Antal Zsófia

A kormánnyal aláírt megállapodás szerint a környező úthálózat számos ponton megújul, kalandpark, sportcsarnok és pályaudvar is épül.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Dunaújvárosban, a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Cserna Gáborral (Fidesz-KDNP), a város polgármesterével, melynek célja Dunaújváros modern ipari várossá tétele.

A megállapodásban a következő pontokat rögzítették:

 • Létrehoznak egy áruforgalmi csomópontot, melyhez az állam 500 hektáros területet biztosít a település közelében. A csomópontot a várossal közösen építik, majd azt az önkormányzat üzemelteti.
 • A megfelelő úthálózat biztosításához négymilliárd forintból felújítják a Nagyvenyim, Sárbogárd, Mezőfalva felé, később a Cece, Németkér és Paks irányába tartó utakat.
 • A régóta zárva tartó élményfürdőt megvásárolja az állam a tulajdonos banktól, és felújítják a szomszédban lévő Fabó Éva uszodával együtt hárommilliárd forintból.
 • Mivel a városban nincs szálloda, a múzeum elköltözését követően, annak helyén 2,9 milliárd forintból létesítenek egyet.
 • A Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia 1800 férőhelyes sportcsarnokára kétmilliárd forintot szánnak.
 • Az egykori orvosi rendelő épületére egymilliárd forintot fordítanak. Átalakítással állami intézmények kaphatnak helyet benne, vagy elbontás után építenek helyére egy új létesítményt.
 • A városi arborétum rehabilitációjára és egy látogatóközpont építésére 100 milliót, a volt vidámpark területén kalandpark és szabadidőközpont létrehozására 380 millió forintot ad az állam.
 • A Szalki-szigetre a vízminőség javítása érdekében 900 milliót, a víziközmű-felújítási programban szereplő új csápos kút létrehozására 1,2 milliárd forintot adnak.
 • A Béke téri buszpályaudvart kiköltöztetik a vasútállomásra, így egy modern közlekedési csomópont létesül hárommilliárd forintból.
 • A radari sporttelep is megújul: 700 millió forintos ráfordítást követően a birkózók és több más sportág fiataljai kulturált körülmények között készülhetnek.
 • A Dunaújvárosi Egyetem megkapja a forrást azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek révén az elektromobilitás kutatási és képzési lehetőségei adottak lesznek.
 • A kormány pénteken elfogadja a nemzeti buszstratégiát, ennek keretében a város összes buszát elektromos meghajtásúra cserélik.

Orbán Viktor azt is elmondta: bár az M8-as autópálya megvalósítására van egy nagy terv, megvalósítására jelenleg a pénzügyi alapok hiányoznak. Úgy véli, Dunaújvárost Kecskeméttel négy sávon össze kell kötni, de ehhez a magyar források legkorábban a 2018-as költségvetésben jelenhetnek meg.

A sajtótájékoztatón Orbán kiemelte: Magyarországon a kormány nélkül bizonyos nagyságrendű fejlesztéseket nem lehet megvalósítani. A digitalizáció és a negyedik ipari forradalom tükrében sok a kihívás, de amennyiben Dunaújváros és a magyar ipar nem kapcsolódik be ezekbe a folyamatokba, akkor nem fog fejlődni és a meglévő piacokat is elveszíti.

Mi épül?Modern városok programDunaújváros

Hírlevél

Hirdetés