2024.04.24, Szerda
A Dunán úszó vasbeton telket fejleszt három építőipari cég
illusztráció

A Dunán úszó vasbeton telket fejleszt három építőipari cég

MTI

2017.03.27. 09:29 - Antal Zsófia

A GINOP által támogatott innováció keretében létrejövő, vízfenéken rögzített úszóművekre könnyűszerkezetes építmények húzhatók fel.

Hirdetés

Vízfelületen úszó vasbeton-szerkezetekből álló rendszer kialakításán dolgozik az Amitis Mérnöki Kft., a Ferrobeton Zrt. és az FM Projekt Kft. konzorciuma. A folyami vizeken használható, vízfenéken rögzített és moduláris jellegű úszó vasbeton-szerkezetek teherbírása nagy, és környezetbarát technológiákat lehet rajtuk alkalmazni. Az ezen az úton keletkező „vízből nyert telekre” könnyűszerkezetes építmény húzható fel. A projektről az Amitis közleményben számolt be pénteken.

A projekt egyik legfontosabb eleme a megelőző kutatás, amely többek között az úszóművek vízépítési és hajózási sajátosságaival összefüggő új tudásanyag megszerzésére irányul. A gyártáshoz szükséges infrastruktúra Dunaújvárosban épül ki, a Duna-parti gyártási helyszínről viszont Magyarország bármely Duna menti pontjára lehetséges az úszómű elemeinek vízi úton történő szállítása, emellett Dunaújvárosban a fejlesztés megvalósításához szükséges szakképzett munkaerő is rendelkezésre áll.

A mintegy 1,574 milliárd forint összköltségű projekthez a konzorcium a Széchenyi 2020 pályázati rendszer Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 906,6 millió forint támogatást nyert. A fejlesztés az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jön létre. A projekt várhatóan 2018. október 31-én zárul.

A konzorcium vezetője az Amitis Mérnöki Kft., magasépítési és környezetvédelmi feladatok ellátásában tapasztalt mérnöki vállalkozás. A konzorcium tagjai a Ferrobeton Zrt. előre gyártott betonelemeket gyártó cég, több mint 10 éves betongyártási tapasztalattal, valamint az FM Projekt Kft., elsősorban magasépítési, tervezői és mérnök szakértői feladatok ellátásával foglalkozó, számos ingatlan és infrastruktúra-fejlesztési projektben közreműködő vállalkozás.

Technológiaépítőipari cégekGINOPinnovációFerrobeton Zrt.Dunaújvárosbeton

Hírlevél

Hirdetés