2024.04.15, Hétfő
Új lakások: a beinduló építkezés megállította az árnövekedést

Új lakások: a beinduló építkezés megállította az árnövekedést

mti, orientpress.hu

2016.08.01. 13:41 - Hegedűs Gergely

Mintegy 32 százalékkal több új lakás közül válogathatunk, de jövőre jóval komolyabb bővülést jósolnak.

Hirdetés

Az ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből kiderült, a második negyedévben a kínálat jelentős bővülése miatt megállt a drágulás az újépítésű lakások piacán. Az MTI-nek hétfőn eljutatott közlemény szerint az idén a meghirdetett új lakások kínálata országszerte 32 százalékkal bővült a lakásprogramnak és a tavalyi alacsony bázisnak köszönhetően.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról is beszámolt, hogy az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal, 441 ezer forintra emelkedett júliusban az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az idei második negyedévben megállt a drágulás, alig emelkedtek az árak. „Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható” – fogalmazott a szakember.

 

Árengedmény helyett konyhabútor vagy garázs

Hangsúlyozta, a kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható, ami komoly növekedési potenciált jelent.

Balogh László szerint bár a kereslet is adott a piacon, a vevők pénzügyi mozgástere korlátot szab a drágulásnak, a kínálati oldal bővülése ellenére azonban árcsökkenésre sem lehet számítani. Szerinte a lakásforgalmazók rövidtávon inkább a műszaki tartalommal - konyhabútor, kedvezményes vagy ingyen garázs felajánlásával - harcolnak majd a vásárlókért az árengedmények helyett.

 

Újdonságnak számít a projektek beharangozása

Az országos lakáskínálat bővülésének egyik fő motorja a budapesti lakásépítés, amiről az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérkép elemzése ad képet. Eszerint az év első hat hónapjában, mintegy 160 újonnan indított projekt keretében közel 5200 társasházi lakás jelent meg a kínálatban Budapesten.

Mindemellett mintegy 40, összesen nagyjából 7500 lakást tartalmazó beruházás előkészítését jelentették be, ahol sok esetben már most regisztrálni lehet az új otthonokra. „Újdonságnak számít, hogy a legnagyobb beruházók előre publikussá teszik, hol fognak építeni a következő 4-5 évben. Így próbálják elköteleződésre bírni a potenciális vásárlókat” – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője.

 

A XIII. kerület verhetetlen

Az elemzésből kiderült, a X. kerületben egy 650 lakásos lakópark előkészületei kezdődtek meg, de a XVII., XVIII. és XIX. kerületekben is több nagyobb társasház jelent meg a kínálatban. A legkedveltebb ugyanakkor a XIII. kerület. Angyalföldön 27, Újlipótvárosban pedig egy új beruházás lakásainak értékesítése indult az idei első fél évben, összesen 1500 lakással. Ezt a nagyságrendet a XI. kerület éri még el, ám ott 26 társasházban ennek mintegy fele, 800 lakás épül.

Tíz feletti projekt emellett még a XIV., II. és III. kerületekben indult, itt azonban jellemzően kevesebb, átlagosan 15-25 lakás készül majd el épületenként. Lakásszámot vizsgálva, a XIII. és XI. kerületek után a VIII. és VII. következnek 450 új ingatlannal.

 

Megugrott a kereslet is

Az OTP Jelzálogbank adatai szerint 2800 új lakás talált gazdára a fővárosban. Ez a válság éveiben mért értékek többszöröse, és jövőre a növekedés olyan szintet is elérhet, hogy az már összevethető lehet a 2000-es évek csúcsszámaival is. Az első helyet itt is átvette a XIII. kerület a XI.-től: míg az előbbiben 650, Újbudán 450 új lakást adtak el fél év alatt. A harmadik helyen Zugló áll 350 lakással.

Gazdaságúj építésű lakások

Hírlevél

Hirdetés