2024.07.20, Szombat
Újabb öt kilométerrel hosszabbodnak meg Tatabánya kerékpárútjai
mapio.net

Újabb öt kilométerrel hosszabbodnak meg Tatabánya kerékpárútjai

MTI, tatabanya.hu

2016.07.08. 10:16 - Antal Zsófia

2018-ra két keréken is elérhetővé válik a tatabányai Bánhida a részben EU-s támogatásból megvalósuló kerékpárútfejlesztésnek köszönhetően.

Hirdetés

A tatabányai önkormányzat 470 millió forintból fejleszti a város kerékpárútjait 5,1 kilométeres szakaszon. A fejlesztéshez az önkormányzat a TOP-6. Fenntartható városi közlekedésfejlesztés program keretében 362 millió forint támogatást nyert el, és 108 millió forint önerőt biztosít - ismertette Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. A beruházás 2018 nyaráig valósul meg.

Az új kerékpárútszakasz Bánhida városrészt köti be a tatabányai kerékpárút-hálózatba: az Erdész úti és Síkvölgyi úti kerékpárút összekötése mellett a jövőben a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között is kerékpáros nyomjelzés segíti majd a közlekedőket. A fejlesztés a Polacsek köz átépítésével fog megvalósulni, ahol a gyalogos közlekedés biztosítása mellett alakítanak ki új utat és kerékpárutat. Körforgalom kerül kiépítésre a bánhidai „Két kard” emlékműnél, ahol a kereszteződés most bonyolult vonalvezetésű és balesetveszélyes.

A fejlesztés nem csak Bánhida, hanem Dózsakert lakossága számára is jelentős előrelépés: ezentúl kerékpárúton is elérhetővé válnak a kórház, a városközpont és a kormányhivatal szolgáltatásai. A beruházásnak köszönhetően Bánhida főutcájának megközelítése, valamint a közlekedés biztonsága is jelentősen javulni fog.

A tervezett kerékpáros útvonal az Erdész út és a Síkvölgyi út között:

Síkvölgyi út – Kossuth Lajos utca mellett – Kossuth Lajos utca végén újonnan létesítendő körforgalom – Polacsek köz (gyalogos közlekedés biztosítása mellett új út és kerékpárút) – Madách Imre utca - Dózsa György út mellett – Erdész út, valamint leágazás a Bánhidai lakótelep 402-405-től a Bánhidai lakótelep 201-206 és a 111-116 számú épületek előtt a Turul utcáig (Szent Borbála Kórház) majd onnan a Dózsa György útig.

A tervezett kerékpáros útvonal a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között:

Kossuth Lajos utca –Vértes utca és a Moravcsik utca – Skrováni Imre utca – Új sor – Összekötő út (KEM Kormányhivatal)

Tatabánya és Tata térségében az elmúlt három évben mintegy huszonöt kilométeres hosszúságban épültek kerékpárutak. Tatabányán a város hosszában vezetett útvonalak mellett az ipari park üzemeit is bekötötték a hálózatba. A megyeszékhelyről Tata érintésével, az Által-ér völgyében a 16 kilométerre fekvő Dunaalmásig is épült kerékpárút, részben természetvédelmi területen.

Galéria

Mi épül?kerékpárútTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Tatabánya

Hírlevél

Hirdetés