2024.07.14, Vasárnap
Uszodát és sportcsarnokot épít, megújítja vasútállomását Tatabánya

Uszodát és sportcsarnokot épít, megújítja vasútállomását Tatabánya

mti, magyarepitok.hu

2016.03.22. 14:29 - Hegedűs Gergely

A Modern városok programban új vásárcsarnok és piac is épül a dunántúli városban, melynek bővül az ipari parkja is. Összesen 10 milliárdot költenek a város közlekedésére, a bánhidai erőmű területének rekultivációja ugyancsak megvalósulhat.

Hirdetés

Gazdaságélénkítési tervről állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) tatabányai polgármester kedden.

A kormányfő a Modern városok program tatabányai állomásán tartott sajtótájékoztatón számolt be a megállapodásról.

A program elemei:

 • a város közlekedésének korszerűsítése 10 milliárd forintból, benne a vasútállomás fejlesztése,
 • bővítik az ipari parkot 140 hektárral,
 • reálgimnáziummá fejlesztik az Árpád Gimnáziumot,
 • meghonosítják a duális képzést,
 • államilag finanszírozott műszaki felsőoktatási képzést és szakképző centrumot hoznak létre,
 • a MÁV-szálló épületét kollégiummá alakítják,
 • uszodát és sportcsarnokot építenek,
 • rendbe hozzák a megyei könyvtárat,
 • továbbá megtörténhet az egykori bányatiszti kaszinó rekonstrukciója,
 • valamint új vásárcsarnok és piac is épülhet,
 • a bánhidai erőmű területének rekultivációja ugyancsak megvalósulhat.

A vasútállomás fejlesztése egy nagyobb korszerűsítési program első része, melyben intermodális csomópont alakul ki, ez 6,5 milliárd forintba kerül. Ehhez kapcsolódik a vasúti felüljáró négysávossá bővítése, az ipari park elérését biztosító úthálózat fejlesztése, valamint egy aluljáró megépítése, összesen 10 milliárd forintos költséggel.

Orbán Viktor elmondta, a kormány vállalja a tatabányai ipari park 140 hektárral való bővítését, a földek megvásárlásának és átminősítésének költségeit, mely intézkedések már részben megtörténtek.   

 "A szakképzés előremozdítása nélkül az ipari park fejlesztése nem lesz életképes" - szögezte le, majd ismertette, hogy a polgármester javaslata alapján az Árpád Gimnáziumot reálgimnáziummá fejlesztik és 1,5 milliárd forintos költséggel átépítik.    

A szakképzés fejlesztésének keretében a városban államilag finanszírozott műszaki felsőoktatási képzést kínálnak, meghonosítják a duális képzést, szakképző centrumot hoznak létre és a MÁV-szálló épületét kollégiummá alakítják.    

A bányász hagyományok őrzéséről szólva a kormányfő elmondta, mintegy 1,5-2 milliárd forinttal támogatják a városi tulajdonba került Bányatiszti Kaszinó eredeti állapotba való helyreállítását. A bányakórház épületének megújítására a várossal közös tervet készítenek.    

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a sport területén két fejlesztési elemet tartalmaz a megállapodás. A városban egy ötven méteres fedett sportuszodát emelnek, illetve a tatabányai sport zászlóshajójának számító kézilabda számára hoznak létre csarnokot. "Azt a városnak kell eldönteni, hogy egy 3000, vagy egy nemzetközi szabványok szerinti 6000 fős stadion építésébe vágnak-e bele" - fogalmazott.    

A miniszterelnök tájékoztatása szerint egyaránt 1,5 milliárd forinttal támogatják egy új vásárcsarnok és piac építését, valamint a megyei könyvtár fejlesztését. Az utóbbi beruházás kapcsán azt kérte, olyan létesítményt alakítsanak ki, mely a korszerű informatika mellett, klasszikus, olvasótermi élményt is kínál a látogatóknak.    

Orbán Viktor szavai szerint "feltételes egyetértés" van a tatabányai közösségi közlekedés fejlesztéséről, itt az önkormányzatnak teljes közösségi közlekedési koncepcióban kell bemutatni 40 busz mintegy hatmilliárd forintos beszerzésének szükségességét.    

A kormányfő hozzátette, elkötelezettek abban, hogy befejezzék a Szent Borbála Kórház fejlesztését, melyre az elmúlt 4 évben már csaknem 10 milliárd forintot költöttek, de a végső koncepcióról még nem született döntés. Hasonló a helyzet a bánhidai erőmű területének rekultivációjánál is, ahol vizsgálják a terület turisztikai hasznosításának lehetőségeit.    

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az állam 15 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az önkormányzattól, így "egy kicsi részt a sikerből a polgári-keresztény és nemzeti kormány is magának érezhet" - fogalmazott.    

Schmidt Csaba elmondta: 2010-ben a várost az önkormányzati adósság mellett 12 százalékos munkanélküliség sújtotta. „Az elmúlt hat évben Tatabányán kétezer új munkahely létesült, és a befektetők letelepítésében a város mindig számíthatott a kormány segítségére” - hangsúlyozta a polgármester.

A polgármester februárban a város 2016-os költségvetéséről beszámolva elmondta, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban legalább 13 milliárd forint érkezik a városba. Ebből négymilliárd gazdaságfejlesztésre, másfél milliárd energiahatékonysági programokra, illetve a Zöld város programra használható fel.

Galéria

Mi épül?Modern városok programsportberuházásokTatabánya

Hírlevél

Hirdetés