2024.03.29, Péntek
400 milliárd forintból fejleszthetik a határ menti településeket
panoramio.com

400 milliárd forintból fejleszthetik a határ menti településeket

MTI

2016.11.10. 12:02 - Antal Zsófia

Hidak, köz- és kerékpárutak épülhetnek meg mind az északi, mind a déli határ mentén, a legnagyobb fejlesztések a magyar-szlovák határon várhatóak.

Hirdetés

A 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban közel 400 milliárd forint áll rendelkezésre a határ menti települések infrastruktúrájának, környezeti állapotának, egészségügyi rendszerének fejlesztésére. Az uniós források felhasználhatók még az oktatás, a turisztika és a kutatás területén is - mondta Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára szerdán.

Perényi Zsigmond ismertette a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban tervezett beruházásokat.

  • A legnagyobb infrastrukturális fejlesztések a magyar-szlovák határon várhatóak, itt hat gyalogos, illetve kerékpáros hidat építenek. Erről már meg is egyeztek a szlovák kormánnyal.
  • A szlovén-magyar határnál várhatóan az Orfalu-Büdfalva és a Dedeskecskés-Lendvahosszúfalu útszakaszt fejlesztik.
  • A horvát-magyar határnál a tervek szerint híd épül Murakeresztúr és Kotoriba között, Őrtilos és Légrád részvételével pedig kerékpárút-fejlesztés valósul meg.
  • A magyar-szerb határszakaszon egyebek mellett a Kübekháza-Rábé között hiányzó útszakasz megépítéséről döntenek majd.

Az infrastruktúra fejlesztését célzó, határon átnyúló programokban a pályázati források több mint 40 százalékát kiírták már, jövőre pedig a tervek szerint az összes pályázati lehetőség elérhetővé válik – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az előző, 2007-2013-as uniós finanszírozási ciklushoz képest a jelenlegi ciklusban már a kis- és közepes vállalkozások is pályázati lehetőséghez jutnak. Eddig főként egyházak, önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák pályázhattak, a határon átnyúló programokban elérhető európai uniós forrásokat nem lehetett felhasználni a gazdaság, illetve az egyes cégek fejlesztésére. A magyar kormány a korábbi és a jelenlegi ciklus végrehajtásában is stratégiai partnerként tekint az egyházakra.

közlekedésfejlesztésÚtépítéskerékpárút

Hírlevél

Hirdetés