2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Kiderült, ki építi fel az új komáromi Duna-hidat
(képek: deltan.sk)

Kiderült, ki építi fel az új komáromi Duna-hidat

NIF Zrt., deltan.sk, ujszo.hu

2017.05.30. 11:06 - Hegedűs Gergely

A Duna új hídja végre teret nyit a teherforgalomnak, emellett tehermentesíti a belvárost és tovább erősíti a magyarlakta Révkomárom kapcsolatát az anyaországgal.

Hirdetés

Nyáron megkezdődhet a Komáromi új Duna-híd megépítése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő közölte, a kivitelezői közbeszerzési eljárás eredményes volt, a nyertes ajánlatot a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M DUNAHÍD Konzorcium adta. A kivitelezés nettó összege: 91,199 millió euró (mintegy 28 milliárd forint). A közleményből nem derül ki kik pályáztak még a projektre.

 


Miért fontos a beruházás?

A tervezett híd a komáromi vasúti összekötő hídtól 170 méterre nyugatra épül meg, elkerülve mindkét Komárom belvárosát. Az új közúti híd megépítése után a teherforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés.

További jelentősége, hogy a két város közt meglévő közúti hídon, az Erzsébet-hídon 22 tonnás súlykorlátozás van érvényben, emiatt a két ország közti teherforgalom csak nagy kerülővel, Vámosszabadi (Medve) illetve Esztergom felé kerülve tudja keresztezni a Dunát. Az új híd teherbírása ezt a problémát megoldja.

A híd mindezeken felül erősíti a felvidéki magyarság legnagyobb központjának számító, mind a mai napig magyar nemzetiségi vezetésű város és az anyaország kapcsolatát.


Szeptemberben indulhat a kivitelezés

A 600 m hosszú hídon kétszer egy sávos sávos főút vezet majd át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát is kialakítanak. A belterület közelsége miatt közvilágítást, az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren található. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m.

Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható a NIF közleménye szerint. Az ujszo.com felvidéki magyar lap azt írta, Szijjártó Péter külügyminiszter múlt pénteki pozsonyi tárgyalásán augusztusra ígérte a szerződés aláírását a nyertesekkel, és szeptemberre az építkezés megkezdését.


Külön projektben épülnek meg a kiegészítő utak

A kétoldali útcsatlakozás két külön beruházásban valósul meg, a Magyarországon tervezett út az 131-es főút, Komárom déli elkerülő úthoz csatlakozik majd. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz, egyik az ipartelepi kerékpárút, a másik a Koppány vezér út felett. Ennek a projektnek a kiviteli közbeszerzési eljárása folyamatban van, sikeres eljárás esetén, eredményhirdetés júniusban várható.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és hazai forrás felhasználásával.

A-Híd Zrt.A-Híd Zrt.ÚtépítéshídépítésKomáromMészáros és Mészáros Kft.

Hírlevél

Hirdetés