2024.03.19, Kedd
Összekapcsolják az esztergomi vasútvonallal a fonódó villamosokat
obuda.hu

Összekapcsolják az esztergomi vasútvonallal a fonódó villamosokat

obuda.hu, magyarepitok.hu

2019.07.17. 15:40 - Szabó Ákos

Intermodális csomópont és parkoló is épül, a szentendrei HÉV-et pedig részben a föld alá süllyesztik és metróvá alakítják.

Hirdetés

Minőségi előrelépést jelentenek majd az északnyugat-budapestiek és az agglomerációban élők életében azok a hosszútávú közlekedésifejlesztési projektek, melyek a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott 2030-ig megvalósuló Budapesti Mobilitási Tervben szerepelnek. A nemrég elfogadott csomag - melyről az óbuda.hu közölt részleteket - megvalósulásával teljesen új lehetőségeket nyithat a környékbeliek életében.

 

1-es villamos

A tervek szerint 2021 és 2025 között meghosszabbítják az 1-es villamost (melynek múlt héten adták át a Kelenföldi pályaudvarig nyúló új déli szakaszát): a Bécsi úton a Vörösvári út és az Aranyvölgy között, ahol az esztergomi vasútra lehet majd átszállni. Itt intermodális csomópont és P+R parkoló is épül majd az terv szerint, melyhez az 1-es villamos mellett a 17-es, 19-es, és 41-es járatok is közvetlen kapcsolatot kapnak majd.

 

Szentendrei HÉV

A Batthyány tér és Szentendre között járó H5-ös HÉV-et a budai belváros és Békásmegyer közti szakaszát hosszú távon metróvá alakítják – mivel Óbuda közlekedését kettészeli négy szintbeli kereszteződéssel a járat, azt a föld alá süllyesztik. A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi a kormánynál az fejlesztéshez kapcsolódó határozatok módosítását, hogy a fejlesztés a következő évtizedben megvalósulhasson.

 

A járat a fejlesztéseket megelőlegezve szeptember 1-jétől az M5-ös metró nevet viseli majd.

 

Pacsirtamező utcai villamos

A szintén óbudai Pacsirtamező utcában egészen 1981-ig járt villamos, amit ezt követően felszámoltak, így jelenleg buszokkal lehet elérni a belső-óbudai térséget. A tervek szerint a vonalat nem csupán visszaállítanák, hanem integrálnák is a budai hálózatba, amivel nagyságrendileg javulhatna a városrész közlekedése.

Aktuálisvillamos1-es villamosHÉVmetrófejlesztésÓbudaBudapestintermodális csomópont

Hírlevél

Hirdetés