2024.04.23, Kedd
Megvalósult a torlódásokat enyhítő fejlesztés az M7-es autópályán
Nyitókép: illusztráció, átadóünnepség fotói: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu, drónfelvételek: NIF Zrt.

Megvalósult a torlódásokat enyhítő fejlesztés az M7-es autópályán

magyarepitok.hu

2019.11.29. 11:39 - Almási Krisztina

A Duna Aszfalt és a Hazai Építőgép Társulás által kivitelezett fejlesztésnek köszönhetően mostantól gyorsabb lesz a lejutás a Balaton északi partjára.

Hirdetés

Egy új autópálya-csomópont első ütemét adták át az M7-es autópályán a meglévő 710. számú főút bekötésével. A fejlesztés eredményeként egy Balatonfűzfőt, Balatonakarattyát és Balatonkenesét elkerülő, 2,4 kilométer hosszú, 2x1 sávos új út készült el, a csomópont új gyűjtő- és elosztósávokkal épült meg az M7-es autópálya jobb és bal oldalán. A projekt több mint 7,3 milliárd forintból valósult meg a Duna Aszfalt Kft. és a Hazai Építőgép Társulás Zrt. közös munkávájal.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában új körforgalmi csomópont is épült a 710. számú főút és a 7205. jelű utak találkozásánál.

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotó: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu)

A beruházást megelőzően a folyamatosan növekvő forgalom az M7-es autópálya Balatonaliga előtti szakaszán, a balatonvilágosi lehajtónál, valamint a balatonakarattyai körforgalomnál a nyári csúcsidőszakban jelentősen feltorlódott.

A fejlesztésnek köszönhetően az autósok mostantól az M7-es autópályáról közvetlenül tudnak a nagy kapacitású 710. számú főútra fel- és lehajtani.

A projekt keretében megépített ágak a Budapest-Balatonfűzfő útirányt biztosítják mindkét irányban. Mostantól a Balaton északi partjára indulók jóval kényelmesebben és gyorsabban érhetik el úticéljukat.

Ezzel enyhül a csúcsidőszakban eddig állandósult torlódás okozta probléma, valamint csökken a balesetveszélyes helyzetek kockázata.

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotó: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu)

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az átadón kiemelte: az elmúlt években folyamatosan javultak Magyarország két legfontosabb idegenforgalmi célpontja, a főváros és a Balaton közötti közlekedés feltételei. Ennek eredményeként többek közt megújult a dél-balatoni vasútvonal, idén ősszel megindult az észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése, villamosítása, a már megkezdett fejlesztésekkel javul a Balaton kerékpáros elérhetősége és körbejárhatósága is.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az észak-balatoni térség jobb megközelíthetőségét szolgáló, most átadott csomópont további, már megvalósult és tervezett fejlesztések kezdőpontjának is számít. Közelében indul az M7-es idén és tavaly három ütemben, összesen 20 kilométeren felújított szakasza.

Az M7 Letenye felé vezető oldala több mint 3,4 milliárd forint költségvetési támogatással újult meg. Az októberben elkészült befejező ütemmel együtt Balatonvilágos és Zamárdi között végig jó minőségű sztrádán haladhatnak az autósok a szlovén határ felé vezető oldalon.

 

Fotók: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2008 májusa óta hiányzott a közlekedőknek a most átadott útszakasz, amely az M8-as autópálya megépülésével lesz majd teljes.

A most átadott beruházás mellett a térségben több jelentős projekt is folyamatban van. Kiemelte, hogy több jelentős beruházás is zajlik a térségben, ezek közé sorolta az Örvényes és Balatonakarattya között 43,5 kilométeren megújuló kerékpárutakat, melyhez kapcsolódva 2020 őszén elkezdődik a Balatonkenesét és Balatonfűzfőt érintő 4,2 kilométeres új kerékpárút építése. Emellett 2020 első negyedévében megkezdődik a 8-as számú főút Veszprém déli elkerülő első ütemének megvalósítása is a 72. és 73. sz. főutak között 7,5 km hosszban új, különszintű csomópontokat is kialakításával.

 

Az új csomópontból dél felé indul majd az M8 gyorsforgalmi út előkészületben lévő, a Balaton mellől Dunaújvároson és Kecskeméten át a Dél-Alföldig vezető szakasza.

Az átadott szakasz (Fotó: Máthé Zoltán)

 

Galéria

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.Hazai Építőgép Társulás Zrt.BudapestBalatonBalatonfűzfőBalatonvilágosBalatonakarattyaútépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M7-es autópálya710-es főút

Hírlevél

Hirdetés