2024.03.29, Péntek
Elrajtolt a debreceni BMW-gyár autópályacsomópontjának a közbeszerzése
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Elrajtolt a debreceni BMW-gyár autópályacsomópontjának a közbeszerzése

magyarepitok.hu

2020.07.29. 08:29 - Hegedűs Gergely

Debrecen északi elkerülő útját meghosszabbítják nyugati irányba, ennek érdekében átépítik a 354-es főút tengelyét.

Hirdetés

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a TED-en közzétette az M35-ös autópálya és 354-es főút csomópontjának átépítésére vonatkozó ajánlati felhívást.

A sztráda 36+652-es kilométerszelvénynél fekvő csomópont a leendő BMW-gyártól mintegy 2 kilométerre helyezkedik el. Mostani állapotában Debrecen északi elkerülő útjához, a 354-es főúthoz biztosít kapcsolatot, mely a sztrádától Hajdúhadházig tart.

 


Lóhere váltja a trombitát

A közbeszerzésből kiderül, hogy a 354-est meghosszabbítják nyugati irányba, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet felé, illetve csatlakoztatják az úgynevezett Déli határoló úthoz. Ennek érdekében a főút tengelyét átépítik.

A kiírás szerint a jelenleg trombita alakú csomópontot, teljes értékű, lóhere alakú csomóponttá építik át a projektben, vagyis a jövőben az M35-ös és a meghosszabbodó 354-es kereszteződését szolgálja majd ki.


Új csomópontok és négysávosodó főút

A most szóban forgó közbeszerzés egy átfogó fejlesztés része, mely a Debrecen mellett megvalósuló BMW-gyárat szolgálja majd. A csomópont átépítése mellett további részei:

  • egy új autópálya csomópont épül az M35-ös autópálya 33+203-as kilométer szelvényénél, és bekötik Debrecen-Józsa városrészt;
  • a 33-as főutat 4,2 km hosszban négysávossá bővítik az M35-ös debreceni lehajtója és a Balmazújvárosba vezető 3316-os főút között. Ennek során négy új csomópont is kialakul és egy vasút feletti átvezetés is. A 3316-os út is korrekciót kap.

A NIF-től nyert információink szerint mindkét autópálya-csomópont - a Józsánál épülő új és az ettől délre átépülő régi - is lehetőséget biztosít majd a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben kialakítandó BMW-gyárterület megközelítésére.

ÚtépítésDebrecenNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)autópályaM35-ös autópálya354-es főútBMW-gyár

Hírlevél

Hirdetés