2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Elkészült Debrecen új ötágú turbókörforgalma
Fotók: Miskolczi János - hajdupress.hu

Elkészült Debrecen új ötágú turbókörforgalma

magyarepitok.hu, hajdupress.hu

2020.12.18. 18:30 - Gyöngyösi Klaudia

A Zemplénkő munkájával a 47-es úton épülő csomópont nemcsak a városban lakók életét könnyíti meg, hanem a Déli Ipari Parkhoz is könnyebb elérést biztosít.

Hirdetés

Pénteken átadták a 47-es számú főút új, ötágú, kétsávos körforgalmát – derül ki a hajdupress.hu cikkéből. A csomópont átalakításának célja az volt, hogy a nagy forgalmú útszakasz közlekedés biztonsága javuljon, a Déli Gazdasági Övezet pedig könnyen megközelíthető célállomás legyen.

Fotó: Miskolczi János

Korábban már beszámoltunk Debrecen új, turbó körforgalmáról, melyet a 47-es főút hosszúpályi leágazásánál, a megyeszékhely déli részén a Zemplénkő Kft. kivitelezett.

A projekt, melyet az önkormányzat megbízásából a Magyar Közút Zrt. rendelt meg, mintegy 1,1 milliárd forint értékű – ebből 536 millió forint TOP-forrásból érkezett.

 

Kétszer két sáv vezeti a forgalmat

A csomópont nagy forgalmára tekintettel született meg az a döntés, hogy turbókörforgalom épül a helyszínen: a kétsávos, ötágú közlekedési központ még a jelenlegi forgalomnál magasabb igényt is ki tudja majd szolgálni a jövőben.

Mivel a Déli Ipari Park is a vonzáskörzetében van, ez a gazdasági szempontból is jelentősen fejlődő Debrecenben jó eséllyel meg is fog történni. Mindemellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei igazgatója az átadón megköszönte, hogy bőven a határidő előtt készült el az új csomópont.

Fotó: Miskolczi János

A projekt következő lépcsője is hamarosan megkezdődhet

Az önkormányzat közleménye szerint a csomópont építése során:

  • csaknem 3000 köbméter földet mozgattak meg,
  • 227 méternyi, a forgalmi sávokat elválasztó úgynevezett gömbsüveg-sort, 1100 köbméter aszfaltot, több mint 2 kilométernyi szegélyt építettek be,
  • közel 1,5 kilométernyi acélszalag-korlátot helyeztek el,
  • valamint a körforgalom környezetében 1100 cserjét ültettek el.

Az ipari parkhoz kapcsolódó közúti munkálatok több lépcsőben valósultak meg.

Elsőként megépült a 481-es főút, mely a déli ipari park déli részén az M35-ös autópályát és a 47-es főutat köti össze. Majd elkészült az az osztályozós csomópont, mely az ipari park déli részét tárja fel a 47-es főút felől.

A harmadik lépcső a most átadott körforgalom, továbbá hátra van még a körforgalom és a déli ipari park belső úthálózatának összekapcsolása is, melyre már kiírták a közbeszerzési eljárást is.

ÚtépítésZemplénkő Kft.Debrecenkörforgalomútépítés

Hírlevél

Hirdetés