2024.04.25, Csütörtök
Teljes hosszában megújul, és bicikliutat nyer az egyik leghosszabb magyarországi főút
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Teljes hosszában megújul, és bicikliutat nyer az egyik leghosszabb magyarországi főút

magyarepitok.hu

2021.04.01. 11:25 - Hegedűs Gergely

A közel 100 kilométeres másodrendű főút a Dunántúlon tölt be kulcsszerepet; már elkezdődött a korszerűsítés előkészítése.

Hirdetés

Elkezdődött a tervezés, teljes hosszban megújul a 68-as út - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A projektről az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Schanda Tamás számolt be. Szavaiból kiderült, már elindult a mintegy 96 kilométer hosszú út korszerűsítésének előkészítése.

Az M7-estől egészen a déli határig vezető, döntően észak-déli irányú út burkolatmegerősítése mellett az érintett csomópontok, egyes leágazások, buszmegállók és gyalogátkelőhelyek is megújulnak.

A tervek szerint a közel 100 kilométer hosszú útszakasz melletti kerékpárutat is megújítják, továbbá kiépítik annak hiányzó szakaszait.


Az elmúlt évtizedben 6000 kilométernyi közutat újítottak fel

A 68-as számú másodrendű főút Somogy megye déli részét köti össze a Belső-Somogyon át a Balaton délnyugati részével és az M7-es autópályával. Hossza 95 km ezzel a második leghosszabb magyar két számjegyű út a 47-es út mögött.

Schanda Tamás a Somogy megyei útfejlesztéssel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a kormány a 2010 előtt felhalmozott karbantartása lemaradás ledolgozása érdekében az elmúlt évtizedben 6000 kilométernyi közutat újított fel. Az országos közútkezelő beruházásaiban csak idén további ezer kilométernyi útszakasz rendbetétele várható.


Marcali is körforgalmi csomópontot kap

A közlemény Móring József Attilát, Marcali és térsége országgyűlési képviselőjét is idézte. A politikus kiemelte, örvendetes, hogy az előzetes egyeztetések során figyelembe vették az itt élők kéréseit. "Ennek nyomán körforgalmi csomópontok létesülnek Marcali mellett, és a 61-es út csatlakozásánál Böhönyénél."

Szászfalvi László, Barcs és térsége országgyűlési képviselője elmondta, a főút által érintett települések polgármesterei örömmel jelezték, hogy a tervezői egyeztetések már gőzerővel folynak az ő bevonásukkal. Rámutatott, a projekt elősegíti a Balaton-Dráva jobb infrastrukturális összekötését, amely már régi terve a Dráva mentén élőknek.

Útépítés68-as főútSomogy megyeMarcaliBöhönyeútfelújításkerékpárút

Hírlevél

Hirdetés