2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Épül a Lánchíd újjászületését elősegítő toronydaru a budai oldalon is - galéria
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Épül a Lánchíd újjászületését elősegítő toronydaru a budai oldalon is - galéria

magyarepitok.hu

2021.07.01. 17:34 - Szabó Ákos

Az A-Híd kivitelezésében felújítást és restaurációt kapó fővárosi híd beruházását két daru segíti.

Hirdetés

Látványos munkákkal haladt előre a Lánchíd projektje Budapesten, az A-Híd Zrt. munkájával, melyről a magyarepitok.hu rendszeresen beszámol. Legutóbb a Duna fém- és lőszermentesítése végén kiemelt félmázsás török kori ágyúgolyó kapcsán írtunk az immár lezárt hídról – mint ahogy azelőtt arról is, hogy hogyan állították fel a pesti oldalon azt a darut, mely a középkori háborús emlék partra jutásában kulcsszerepet játszott.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Közel 30 méter magas gép segít a híd munkálataiban

Most ennek a darunak a párját építik fel a budai parton: a 12 tonnás teherbírású gépezetet két napig tart felépíteni, fotósunk azonban már ma délután, a komplex folyamat első napján a helyszínen jártak. Most a torony daru részét állították fel, melynek végső horogmagassága 29,95 méter és a gémje (melyet pénteken szerelnek fel) 45 méterre fog kinyúlni. Mint a pesti daru esetében, most is cölöpözéssel állapították meg a talaj alkalmasságát a szerkezet felállításának megkezdése előtt – derül ki a beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből.

 

 

Sínrendszer is épül a hídon

Mindeközben már épül a hídon végigvezető sínpályarendszer, amelyen a Lánchídra telepített két bakdaru közlekedik majd, a középső medernyílásban pedig készül a láncok korrózióvédelméhez szükséges állványzat is. Megkezdődött továbbá még a járdaszegélyek bontása is.

 

 

Ahogyan a közleménye végén a BKK írja,

a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

 

 

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídtoronydaruBudapesthídfelújításhídépítés

Hírlevél

Hirdetés