2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Török kori ágyúgolyót emeltek ki a megújuló Lánchíd mellett a vízből - galéria
Sóki Tamás/magyarepitok.hu

Török kori ágyúgolyót emeltek ki a megújuló Lánchíd mellett a vízből - galéria

magyarepitok.hu, BKK

2021.06.25. 12:18 - Szabó Ákos

Az A-Híd kivitelezésében zajló modernizáláshoz és restauráláshoz szükséges dunai lőszermentesítés ezzel véget is ért.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolunk a Lánchíd felújításáról, melyen az A-Híd Zrt. dolgozik a Budapesti Közlekedési Központ megbízásából. Legutóbb a lezárás napján tettünk közzé riportot, de emellett írtunk már többek között a Dunát átszelő fővárosi híd biztonságos munkáihoz szükséges fém- és lőszermentesítés megkezdéséről is. Most utolsó, látványos fázisba ért és be is fejeződött a munka egy 150 kilogrammos, 55 centiméter átmérőjű ágyúgolyó kiemelésével – a munkához hozzájárultak a Budapesti Történeti Múzeum régészei és szakemberei is, az értéket képviselő kiemelt darabok a múzeumba kerülnek majd.

 

Fotók: Sóki Tamás/magyarepitok.hu

A török korból származó többszáz éves hadieszközt először a kavicságyból kellet kimozdítani – értesült lapunk a helyszínen. Miután ezt nagy óvatossággal megtették, egy hajón vitték át a híd pesti hidfőjéhez az ágyúgolyót. Itt a korábban felállított toronydarut használva emelték a partra.

 

 

Két világháborús bombától is megszabadította a hídfelújítás a fővárost

Nem ez az első ágyúgolyó, amit a Lánchíd felújításának projektjében találtak meg a Dunában: a budai hídfőnél egy kőből faragott, közel 40 centis darabot sérülések nélkül tudtak kiemelni a szakemberek (ez azért ritka, mert ezek a nagyméretű töltények a budai vár falaiba csapódtak és onnan kerültek a vízbe, általában a folyamat során összetörve).

Emellett még a sajtóhírek szerint két második világháborús bombát is kiemeltek a most lezárult munka során a Dunából.

 

 

A Duna Magyarország múltját is őrzi

„A megfigyelés azt bizonyítja, hogy a hazai folyók – különösen a Duna – gazdag kulturális örökséget őriztek meg számunkra”

– mondta dr. Tóth János Attila víz alatti régész a BKK-nak.

 

 

A Budapesti Történeti Múzeum évente több száz régészeti beavatkozást végez, amelyek szorosan illeszkednek a kivitelezések ütemezéséhez. A kutatók munkája lehető teszi, hogy a beruházásokkal egy időben a főváros régészeti örökségét is megmentsék.

 

 

Galéria

Iparági hírekA-Híd Zrt.LánchídBudapesthídfelújításhídépítés

Hírlevél

Hirdetés