2024.04.25, Csütörtök
Komárom-Esztergom megyében bővül az Eurovelo 6 hazai szakasza
Fotók: NIF

Komárom-Esztergom megyében bővül az Eurovelo 6 hazai szakasza

magyarepitok.hu

2021.07.08. 09:30 - Kolinek Nóra

A NIF beruházásában Komáromtól keletre fejlesztik a nemzetközi kerékpárutat, amely turisztikai előnyei mellett a térség lakosainak közlekedését is segíti.

Hirdetés

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megkezdődött a kivitelezése annak a 7,5 kilométeres szakasznak, amely Dunaalmást köti össze Neszméllyel. A fejlesztést hazai forrás felhasználásával a Hazai Építőgép Társulás Zrt. végzi nettó 1,2 milliárd millió forint értékben. A szakasz várhatóan 2022 őszére készül el.

A kiépülő szakasz nemcsak a megyei kerékpárút-hálózatba csatlakozik be, hanem a főútvonalon kijelölt EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros-hálózat része lesz, amely az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig tart, Magyarországon pedig 420 kilométer hosszan a Duna mentén halad. A Dunaalmás és Neszmély közötti kerékpárúton biciklizők az útvonal kialakításának köszönhetően felfedezhetik a Duna árterének környezeti szépségeit.

A kerékpárútnak azonban nemcsak turisztikai szerepe lesz, hanem sokaknak a munkába és iskolába járást is megkönnyíti majd, így biztonságos körülmények között, a gépjármű forgalomtól elválasztva közlekedhetnek.

Térkép a szakaszról

 

Kerékpáros pihenőket is kialakítanak

A kerékpárút Dunaalmás és Almásfüzitő közigazgatási határánál indul, végállomása a Neszmélyi Hajóskanzennél lesz.

A két település között 2,4 kilométeren 3,3 méter széles, teljesen új, önálló kerékpárút épül, 4,3 kilométeren 3,3 méter széles mezőgazdasági gépekkel vegyes használatú szakaszt alakítanak ki, míg további 800 méteren a meglévő helyi utakat újítják fel, eligazodást segítő táblákat helyeznek ki.

A beruházás részeként Dunaalmáson és Neszmélyen is kerékpáros pihenőt alakítanak ki.

Dunaalmáson az Izsán árok felett egy 5,5 méter szabad nyílású, vasbeton szerkezetű, vegyes használatú közúti híd, míg Neszmélyen a Nyáraska-patak felett egy 5 méter szabad nyílású, ugyancsak vasbeton szerkezetű kerékpáros híd épül.

 

Körültekintően kellett megválasztani a felhasznált alapanyagokat

Gréz Tibor, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője elmondta: „A Duna árterületén építendő szakasz különleges megoldásokat és nagy odafigyelést igényel. 

A kivitelezést a természeti környezettel összhangban kell végezni, egyrészt a természetvédelmi területek megóvása érdekében, másrészt azért, mert a Duna vízjárásának ingadozása döntő befolyással bír az alkalmazható anyagok és a kivitelezési időszak megválasztásában. 

A hullámtérben a rézsűlábat fagyálló vízépítési terméskővel kell megtámasztani, a töltés anyaga is durvaszemcsés kell, hogy legyen, a kimosódást elkerülendő. A rézsűk állékonyságát 50 centiméter vastag kőszórás, geotextília, tartós erózióvédelmet biztosító térrács, és 25 cm vastag humuszterítés és füvesítés fogja biztosítani.”

 


Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: A Komáromtól keletre kiépülő szakasz az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros-hálózat része lesz, és becsatlakozik a megyei hálózatba is, amely Dunaalmás, Majk, Oroszlány, Tatabánya, Tata és a köztük lévő települések összekötésével önálló turisztikai vonzerővel is rendelkezik.”

 

 

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Hazai Építőgép Társulás Zrt.Eurovelo 6NeszmélyDunaalmáskerékpárútépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés