2024.04.24, Szerda
Megépülhet Baja déli elkerülője
Illusztráció (fotó: Bernát Benjámin, magyarepitok.hu)

Megépülhet Baja déli elkerülője

magyarepitok.hu

2022.01.04. 13:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A csaknem 4 kilométer hosszú út levezeti majd a belvároson átmenő forgalmat.

Hirdetés

A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közzétette ajánlati felhívását Baja déli elkerülő út kiviteli terveinek elkészítésére és kivitelezési feladatainak megvalósítására – olvasható az európai uniós közbeszerzési adatokból. Az útszakasz engedélyezési terveit a Cívis Komplex Mérnök Kft. készítette el.

A Bács-Kiskun megyei város új útja a rendelkezésre álló engedélyezési tervek és engedélyek alapján

3,93 kilométer hosszan 2x1 sávos főútként valósul meg, valamint csatlakozó utakat és azok körforgalmú csomópontjait is kialakítják.

A projekt magában foglalja továbbá kerékpárutak, gyalog-, kerékpár és- szervizutak, valamint autóbusz megállóhelyek és tengelysúly-mérőhelyek építését. A keresztezett vízfolyásokon keretelemes átereszek épülnek.

Az alsó városrészt, különösen a Lőkert sort és a belvároson is átvezető 51-es főutat nagyon megterheli az az átmenő forgalom, amit a megépülő elkerülő út képes lesz majd levezetni.

Baja déli elkerülő útja az 51. számú főút 2×1 sávos átépítését jelenti új pályaszakaszokkal, amely érinti az 5501. és 5506. jelű utakat, ezzel 261 + 350 méter, 2×1 sávos külterületi összekötő utakat képezve. Az 51. számú főút északi és nyugati ágát 311 + 61 méter 2×1 sávos külterületi bekötőútként valósítják meg.

A szakasz a Keleti körút és a Bokodi út csomópontjába tervezett körforgalomtól indul, átvezet a Baját és Bácsszentgyörgyöt összekötő Vaskúti úton megépülő körforgalmon, majd a Monostori úton kialakítandó körfogalomig halad. 

A pontos adatok szerint emellett megépül

  • 195 méter gyalog- és kerékpárút,
  • 1230 méter kerékpárút,
  • 2355 méter 2×1 sávos szervizút,
  • 3 darab körforgalmú csomópont,
  • 2 darab tengelysúly-mérőhely,
  • 4 darab bazaltbeton burkolatú, öblös autóbusz megállóhely,
  • valamint közmű keresztezések és kiváltások építésére is sor kerül.
ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Bajaelkerülő útCívis Komplex Mérnök Kft.

Hírlevél

Hirdetés