2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Kulcsfontosságú lépés történt Gyöngyös nyugati elkerülő útjának megépítésében
Főkép: illusztrációs fotó / magyarepitok.hu, további fotók: NIF Zrt. és Czímer Tamás

Kulcsfontosságú lépés történt Gyöngyös nyugati elkerülő útjának megépítésében

magyarepitok.hu

2022.02.11. 11:30 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában a HE-DO végzi el a Heves megyei város belterületi útjainak hibajavítását, ezáltal csökken a zajterhelés, javul a közlekedés biztonsága.

Hirdetés

Sajtótájékoztató keretében számoltak be pénteken a Gyöngyös nyugati elkerülő úthoz kapcsolódó belterületi útfelújítások nem építési engedélyköteles beavatkozással érintett szakaszainak fejlesztéséről.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósuló fejlesztés során számos, az utak használatának szempontjából kedvező műszaki megoldás valósul meg. Javítják a belterületi utak és járdák hibáit, ezáltal csökken a zajterhelés, javul a közlekedés biztonsága.

A hazai forrásból megvalósuló projektet a fővállalkozó HE-DO Építő Zrt. alvállalkozójaként a HE-DO Kft. kivitelezi nettó 420 millió forint értékben.

A NIF Zrt. pénteki közleménye szerint a munka eredményeképp fejlődik a város infrastruktúrája, ezáltal Gyöngyös ismételten kiemelt turisztikai célponttá válhat. A felújított szakaszok hosszabb ideig megőrzik újszerű állapotukat, hozzájárulnak egy esztétikus, modern városkép kialakulásához.

Fotó: Czímer Tamás

 

Cserélik a burkolatokat, és növelik a járdák szélességét

A beruházó tájékoztatása szerint az alábbi munkálatokat végzik el:

  • a 2406. jelű út Toka-pataktól nyugatra lévő szakaszán, illetve az onnan keletre elhelyezkedő Kálvária utcai szakaszon két helyen kicserélik a teljes pályaszerkezetet, szintbe helyezik a víznyelő fedlapokat, valamint az autóbuszöblök vízelvezetésének problémáját is kiküszöbölik;
  • a 2406. jelű út (Vachott Sándor utca) Eötvös Loránd tér és Petőfi utca közötti szakaszán cserélik a kopóréteget, átépítik a kiemelt szegélyeket, cserélik a járdaburkolatokat, több helyen a teljes pályaszerkezetet cserélik, továbbá szintbe helyezik a víznyelő fedlapokat, az itt lévő Gyöngyös-patak hídon kopóréteg és járdaburkolat csere, valamint a korlát cseréje és a mederburkolat javítása valósul meg;
  • a 24136. jelű úton (Petőfi Sándor utca) a Vachott Sándor és a Korcsolyás Tamás utcák között teljes szélességű burkolatfelújítás, helyenként járdaszélesség növelés és teljes pályaszerkezet csere történik, elvégzik a vízelvezetési rendszer állapotvizsgálatát és tisztítását, javítását és cseréjét;
  • a 24136. jelű út (Petőfi Sándor és Szabadság utca) Őrálló utcától kezdődő szakaszán teljes burkolatfelújítás, szegélycsere, vízelvezetési rendszer állapotvizsgálata és tisztítása, javítása, cseréje történik.
Horváth László, a térség országgyűlési képviselője
Fotó: NIF Zrt.

 

Az elkerülő út megnövekedett forgalma ezekre a belvárosi szakaszokra érkezik majd

A közlemény ismerteti, hogy az ugyanezen az útszakaszokon található további beavatkozások már építési engedélykötelesek. Vonatkozásukban útszélesítési munkákat végeznek majd el, parkolósávokat, autóbuszöblöket és kanyarodósávokat alakítanak ki. Ezeknek az útszakaszoknak a vállalkozásba adása, azaz a kivitelezési közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van a nyugati elkerülő úttal együtt.

A város teljes elkerülését biztosító északi elkerülő szakasz a 2406. jelű úttól, az állatkert térségében, a nyugati elkerülő folytatásaként északi irányban, a Farkasmály bekötőúti csomópont térségében csatlakozik majd a 24-es főúthoz. Ez a szakasz jelenleg tanulmánytervvel és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere
​Fotó: NIF Zrt.

 

A sajtótájékoztatón Horváth László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „A mai nappal elindult a Gyöngyös nyugati elkerülő út építésének első szakasza, nevezetesen a belvárosi utaknak a felújítása. Logikus és indokolt, hogy innen induljunk és ez legyen az első szakasz, hiszen a gyöngyösi elkerülő út megnövekedett forgalma azokra a belvárosi szakaszokra fog megérkezni, amelyek az elkövetkezendő hónapokban kerülnek felújításra. A belvárosi utak 4 ütemben fognak megújulni és kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a nyugati elkerülő megépítésében.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere hozzátette: „Minden városlakó, főképp pedig az érintett utcákban lakók nevében köszönöm a jelenlegi fejlesztést, hiszen a nyugatról és Nógrád megye irányából érkező forgalom gyakorlatilag rázúdul Gyöngyös egy szép, családiházas övezetére, ami nem képes befogadni az ilyen jellegű forgalmat. Az induló beruházással reményeink szerint kiküszöböljük ezeket problémákat.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója
​Fotó: NIF Zrt.

 

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója kiemelte: „Hiszem, hogy a fejlesztések mind az autóval, mind a gyalog közlekedőknek számos könnyítést hoznak. A tehermentesítésen túl szépül a város, fejlődik Gyöngyös infrastruktúrája, ezáltal a „Mátra kapuja” még vonzóbb hazai úticéllá válhat.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)GyöngyösútfelújításHE-DO

Hírlevél

Hirdetés