2024.05.20, Hétfő
Új út épül Komárom déli elkerülésének megteremtéséhez
Illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Új út épül Komárom déli elkerülésének megteremtéséhez

mti

2022.02.23. 17:21 - Hegedűs Gergely

A 12 kilométeres út pontos nyomvonalát nem határozták még meg.

Hirdetés

A Komáromot és Szőnyt délről elkerülő út megvalósítása érdekében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kidolgozza az útszakasz tanulmánytervét és környezetvédelmi hatástanulmányát - mondta el szerdán Komáromban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.    

Mosóczi László hozzátette, a kormány 600 millió forintot biztosít a beruházás előkészítésének költségeire. A projekt tervelőzménnyel nem rendelkezik, így a 12 kilométeres út pontos nyomvonalát nem határozták még meg. 


Komáromtól egészen az M8-asig létesül gyorsforgalmi kapcsolat

Az államtitkár rámutatott, a vidéki nagyvárosok, kiemelt gazdasági térségek közötti gyorsabb eljutást szolgálja a térségben az M81-es gyorsforgalmi út fejlesztése is. A szintén előkészítés alatt álló beruházás az új komáromi Duna-hídtól az M1 és az M7 érintésével teremt négysávos kapcsolatot a majdani M8 autóútig, így a meglévő főúti összeköttetés felhasználásával, bővítésével köthet össze három gyorsforgalmi utat.   

A tervezési feladat közel 120 kilométer hosszúságú útszakasz négysávosítása az érintett települések elkerülésével, az M7 autópályán új csomópont létesítésével.   

A sárbogárdi végpont az M8 gyorsforgalmi út előkészületben lévő, a Balaton mellől Dunaújvároson és Kecskeméten át a Dél-Alföldig vezető szakaszán található - ismertette Mosóczi László.   


A komáromi ipari park vállalatai közel 7000 embernek biztosítanak munkát

Czunyiné Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom megyei 3-as választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a komáromi mellett a tatabányai ipari park forgalmát elvezető környei elkerülő út a térség másik olyan beruházása, amely tehermentesíti az érintett településeket és növeli életminőségüket. 

Ismertette, hogy a tervezett komáromi elkerülő út egy hat pontból álló intézkedéssorozat része, amely a komáromi ipari parki térség közlekedésfejlesztését szolgálja. Ennek része többek között a 13-as út felújítása és egy új ipari parki csomópont kialakítása az 1-es úton.   

A komáromi ipari park 200 hektáron terül el, az ide települt vállalatok közel 7000 embernek biztosítanak munkát. Itt működik többek között a gyógyszergyártó Mylan, a BYD elektromosbusz gyára, a hálózati eszközöket előállító Cloud Network Technology, az Alumetal, valamint a dél-koreai SK Battery és SK ON, illetve az autóiparban tevékenykedő Kayser.
 

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)KomáromSzőny

Hírlevél

Hirdetés