2024.03.28, Csütörtök
Még 150 méternyi tolás vár a paksi Duna-híd kalocsai részére - videó
Fotók: NIF Zrt.

Még 150 méternyi tolás vár a paksi Duna-híd kalocsai részére - videó

magyarepitok.hu

2022.03.24. 15:36 - Hegedűs Gergely

A folyó bal partján épülő hullámtéri híd helyszíni összeszerelése 85 százalékban már megtörtént a Duna Aszfalt által kivitelezett beruházásban.

Hirdetés

Jelenleg főként az alépítményi munkák zajlanak, de már készül a bal oldali hullámtéri híd acél felszerkezete is az épülő paksi Duna-hídnál - derült ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményéből.

A Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében egy 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd jön létre. 

A tavaly nyár óta tartó munkák kivitelezésében alvállalkozóként részt vesz a Hídépítő Zrt.

A 2024 nyarára elkészülő beruházásnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken, mivel az új híd által egy 70 kilométeres kerülőút megtétele válik szükségtelenné. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint.

A munkálatokról legutóbb március elején számoltunk be, bemutatva, hogy miután elkészültek a mederhíd 5. támaszának cölöpözési munkái, megtörténhetett ugyanitt az őrfal acélelemének beemelése.


Már a tizedik elem összeszerelése folyik a kalocsai oldalon

A közel 1 kilométeres híd három részből áll össze, melyek szerkezete különböző, de mégis egy egységet alkot: a két hullámtéri hídból és a közöttük épülő mederhídból.

A bal oldali (kalocsai) hullámtéri híd helyszíni összeszerelése 85 százalékban már megtörtént. A parton készre hegesztett szerkezetet egy speciális, hidraulikus meghajtású tolópad tolja a helyére. A hullámtéri híd 13 darab, 14,6-18,25 m hosszú szerkezeti elemből áll. Most a tizedik elem összeszerelése folyik és a híd már kilenc sikeres tolási fázison is túl van, elérte a 2. jelű támaszt. Ahhoz, hogy elérje végső helyét, a 4. jelű támaszt, még közel 150 méter megtételére van szükség.

Fotó: NIF Zrt.


Az üzemben előregyártott acél felszerkezeti elemeket vízi úton szállítják a mederhídhoz

Nemrégiben végeztek az 440 méter hosszú mederhíd két, a mederbe tervezett pilonos támaszának cölöpözési feladataival. A két mederpillér további építése a mederfenékre elhelyezett, acélszerkezetű kéregelemmel határolt száraz munkatérben történik.

A kéregelemek két ütemben kerültek beemelésre, a munkatér vízzáróságát a mederfenékre vízalatti betonozással készült alaplemezzel együtt biztosítják.

Innen épül a cölöpösszefogó gerenda, majd a pillér. A mederhíd felszerkezete a két mederpillértől kezdődően szabadon szereléssel fog történni. Az üzemben előregyártott acél felszerkezeti elemeket vízi úton szállítják a munkaterületre, daruval kerülnek beemelésre a helyükre.


A jobb oldalon 15 darab szerkezeti egység készül

jobb oldali (paksi) hullámtéri hídnál a támaszok cölöpözése készen van. Jelenleg a hullámtéri híd szerelőterének készítése zajlik. A szerelési munkák itt április végén indulnak el. Ezen az oldalon a híd a balpartihoz hasonló méretekben, 15 darab szerkezeti egységből készül és elemenként tolják majd előre, míg eléri végső helyét.

ÚtépítéshídépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Duna Aszfalt Zrt.PaksKalocsaHídépítő Zrt.A-Híd Zrt.

Hírlevél

Hirdetés