2024.03.29, Péntek
Itt tart Magyarország jelenlegi legnagyobb hídépítési projektje - fotókkal
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Itt tart Magyarország jelenlegi legnagyobb hídépítési projektje - fotókkal

magyarepitok.hu

2022.03.03. 08:00 - Hegedűs Gergely

Az 5. jelű pillérnél beemelték az őrfalat, és már a vízalatti beton bedolgozása zajlik a Duna Aszfalt fővállalkozásában épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnál. Ugyanakkor a bal ártéri hídszerkezet már a tolási fázisoknál tart.

Hirdetés

A tervezett ütemezés szerint épül Kalocsa és Paks térségében az új Duna-híd a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében – értesült a magyarepitok.hu. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 2021 tavasza óta zajlanak a munkák, és idén február elején már megtörtént a híd 5. jelű pilléréhez kapcsolódva az acél őrfalelem sikeres beemelése is. A projekt kivitelezésében alvállalkozóként részt vesz a Hídépítő Zrt.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Műszigetek is segítik a munkát a pillérek körül

A lapunkhoz eljuttatott összegzés a teljes projektre visszatekintve kiemeli, hogy tavaly az ilyenkor szokásos területelőkészítés után az árvízvédelmi töltéshez csatlakozva organizációs utak és szerelőterek épültek ki.

Emellett a pilléreket körülölelve ideiglenes műszigetek jöttek létre és egy ideiglenes acélszerkezetű hidat is beemeltek, továbbá bárkahidakat építettek, a mederpillérek megközelítését biztosítva.


Az ötödik pillérnél már a vízalatti beton bedolgozása zajlik

A beszámoló a cölöpözési munkálatokra is kitér, amelyek során ezidáig az ártéren és a mederben közel 1.400 méternyi cölöpfúrás, illetve mintegy 6.200 négyzetméternyi szádlemez leverése történt meg. A bal parton a 2. és 3. támaszok felmenő szerkezetei, továbbá a jobb parton a 9. támasz cölöpösszefogó gerenda vasbetonszerkezete nagyságrendileg 1.800 köbméter beton beépítésével valósult meg.

Nemrég készültek el a mederhíd 5. támaszának cölöpözési munkái, ezt követően történhetett meg február 10-én az ugyanitt az őrfal acélelemének beemelése.

Jelenleg folyamatban vannak a 6. támasz cölöpözési munkái és az 5. támasznál tervezett 1100 köbméternyi vízalatti beton bedolgozása.


A lengyelországi üzemben befejezték a bal ártéri híd acélszerkezetének gyártását

Az összefoglalóból az is kiderül, hogy a kivitelezés kezdete óta folyamatos az acél hídelemek gyártása a Duna Group lengyelországi gyártóüzemében.

Mostanra befejeződött a balparti ártéri híd acélszerkezetének gyártása, ezt folytatólagosan a mederhíd és a jobbparti ártéri híd acélszerkezetének a gyártása követi – utóbbi két projektelem párhuzamosan fut.

A projekt kivitelezése során mintegy 6.500 tonna új acélszerkezet gyártása és beépítése valósul meg.

A tervezett ütemezésnek megfelelően a balparti ártéri hídszerkezet helyszíni szerelése közel 50 százalékos készültségű, a készre hegesztett szerkezet már 6 sikeres tolási fázison van túl. A szerkezet előre mozgatása több száz tonnányi acél segédszerkezet, illetve speciális, hidraulikus meghajtású tolópadok segítségével történik. A hídszerkezet szakaszos előretolással mintegy 220 métert tesz meg, mire eléri a tervezett helyét az 1. jelű hídfő és a 4. támasz között. 


Akár civilként is betekinthetünk Magyarország legnagyobb hídépítési projektjébe

Az idei év elején megkezdődött a jobbparti ártéri híd alépítményeinek kivitelezése is, melyet párhuzamos munkafolyamatként az alábbi három projektelem követ:

  • a jobbparti ártéri hídszerkezet helyszíni szerelése,
  • a mederhíd felszerkezetének szabadszereléses technológiával történő kivitelezése,
  • valamint a folyószabályozási műtárgyak építése.

Zárásként a beszámoló hangsúlyozza, hogy a vírushelyzet miatti korlátozások visszavonását követően újra lehetőség nyílik betekinteni Magyarország jelenlegi legnagyobb hídépítési projektjének mindennapjaiba. A civil és szakmai érdeklődők számára egyaránt lehetőség van erre a Kalocsa-Paks Új Duna-híd Látogatóközpont által meghirdetésre kerülő időpontokban.

Galéria

ÚtépítéshídépítésDuna Aszfalt Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)PaksKalocsaÚj Duna-hídA-Híd Zrt.Hídépítő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés