2022.11.28, Hétfő
Megépülhet a három sávos M1-es autópálya Bicskéig: már keresik a kivitelezőt

Megépülhet a három sávos M1-es autópálya Bicskéig: már keresik a kivitelezőt

magyarepitok.hu

2022.03.16. 11:35 - Szabó Ákos

A NIF beruházásában most több mint 20 kilométeren szélesedhet az autópálya, a pályaszerkezet teljes rekonstrukciója készül el.

Hirdetés

Megjelent március 16-án a felhívás az M1-es autópálya M0-ás csomópontjától a Bicske nyugat csomópontig tartó, összesen 23 kilométeres szakaszának kapacitásbővítésére az uniós közbeszerzési értesítőben. A kiírás szerint 2x3 sávosra építik át a szakaszt.

Eszerint a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában

a meglévő pályaszerkezet teljes rekonstrukciója szükséges, a földmű felső rétegének stabilizálásával.

A projektben

  • egy új különszintű csomópont is építenek, amihez az 1104-es út kapcsolódik majd,
  • a biatorbágyi csomópontot kibővítik,
  • három eddig is használt különszintű csomópontot átépítenek (a Sasfészek-tavi pihenőhely melletti csomópontot, a 102-es út csomópontját és a Bicske-nyugat csomópontot),
  • illetve a Sasfészek-tó és a Zsámbék komplex pihenőket is átalakítják.

 

Most a térképen látható teljes szakasz az M0-s és Bicske-nyugat közötti részére keresik a kivitelezőt

 

20 felüljárón és öt aluljárón dolgoznak majd

Emellett szintbeni alcsomópontokat alakítanak át körforgalmi csomóponttá, és a meglévő közúthálózathoz való csatlakozást is biztosítják. Továbbá 16 meglévő felüljárót alakítanak át, egyet elbontanak, három újat pedig felépítenek. Aluljárókon is dolgoznak majd: összesen öt darabot érint a munka.

Leírják még, hogy a munkavégzés ideje során végig szükséges a közlekedő autóknak 2x2 sávot biztosítani.

 

Az M100-as gyorsforgalmi út építkezéséhez is hozzájárulhat majd ez a szerződés

A szerződés hatályba lépése után 12 hónapig lehívható opcióként szerepel a kiírásban számos az M1-est M100-as gyorsforgalmi úthoz kapcsoló fejlesztés is. Ezek között van az M1-M100 különszintű, teljes lóhere alakú autópálya csomópont kiviteli terveinek elkészítése és a létesítmény kiépítése, ehhez pedig a meglévő építési engedély módosítása.

Része még az opciónak 3 főpálya felüljáró kialakítása, melyek közül a kiírás kiemeli az M1 autópályát keresztező hidat (ennek hossza 90,4 méter).

Emellett többek között az

  • M1-M100 különszintű csomópont és 1-es főút közötti 2x2 sávos 103-as út kiviteli terveinek elkészítése és kivitelezése.
  • és az 1-es főút-103-as út csomópont tanulmánytervének elkészítése a gyorsforgalmi út távlati tovább vezetésének figyelembevételével, valamint kiépítése.

 

Biatorbágyon új 2x2 sávos út épül

Mindettől függetlenül külön résszerződésként ugyanebben a kiírásban Biatorbágy és az M1-es autópálya kapcsolatát is fejlesztik: a város M1-es csomópontjától a 8101-es útig az 1-es főutat 2x2 sávosra bővítik mintegy 600 méteren, a szakasz végén pedig turbó körforgalmat alakítanak ki. Erre a beruházásra is keresik a kivitelezőt.

 

Az 1-es főút érintett szakasza az autópálya és a körforgalom között
ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M1-es autópályaM100-asBicskeBiatorbágyútépítés

Hírlevél