2024.05.08, Szerda

Hirdetés

Budapest kertvárosának utcái sorban újulnak meg a Penta Kft. munkájával
Fotók: Penta Kft.

Budapest kertvárosának utcái sorban újulnak meg a Penta Kft. munkájával

magyarepitok.hu

2022.07.30. 16:00 - Füzi Nikolett

A Penta Kft. munkájával négy utcában is nagyszabású útfejlesztési beruházás valósul meg Budapest legnagyobb méretű kerületében.

Hirdetés

Jelentős infrastrukturális fejlesztés közeledik a végéhez a főváros XVII. kerületében: Rákosmente kertvárosias részében négy utcát érintő komplex út- és mélyépítési beruházás valósul meg. A projektnek köszönhetően az itt élők egy rendezett, több zöldfelülettel rendelkező, felújított burkolatokkal teli környezetben élhetnek majd.
 

Térkép: Penta Kft.

A fejlesztést Rákosmente Önkormányzatának megbízásából, a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el a Budapesti Útépítési Program 2021. évi I. ütem keretében, közel nettó 965.700.000 forintból.

A korszerűsítési munkálatok az alábbi utcákra terjednek ki:
- az Apponyi utcára (Bocskai utca - Rákóczi utca közötti szakasz),
- az Eötvös utcára (Lőrinci út – Eötvös utca 1. sz. közötti szakasz), valamint a
- a Kiss János utcára (Melczer utca - Bocskai utca közötti szakasz).

A fentiek mellett ugyanakkor a projekt részét képezi a Batthyány utca csapadékvíz elvezető rendszerének kiépítése is.

 

Fotók: Penta Kft.

 

Biztonságosabbá és élhetőbbé válik a lakókörnyezet

A projekt aktuális előrehaladása kapcsán a Penta Kft. szakemberei tájékoztatták lapunkat. A kivitelezés 2022. február 14-én vette kezdetét, ahol a beruházás keretében összesen közel 2,2 kilométernyi aszfalt útburkolat épül meg a teljes pályaszerkezettel és kétoldali szegéllyel.

 

 

A kivitelezéssel érintett utcákban a szakemberek 4,5 méter széles útburkolatot alakítanak ki, továbbá elvégzik járdák és a kapubejárók felújítását is, a csomópontokban pedig taktilis burkolat segíti majd a látássérültek közlekedését.

 

 

A kertvárosiak nyugalma érdekében forgalomcsillapító küszöbök épülnek mindhárom utcában, a Kiss János utcában pedig négy helyen is kiemelt csomópontot alakítanak ki. Ezek a megoldások az utcában közlekedő járművek sebességét - és ezáltal a zajterhelést - is csökkentik, mindemellett növelik itt élők komfortérzetét, továbbá biztonságosabbá és élhetőbbé válik a lakókörnyezet a felújítást követően.

 

 

A csapadékvíz-elvezetésre is kiemelt figyelmet fordítanak

Az utcákban a csapadékvíz elvezetésének kialakítása is a projekt jelentős részét képezte. Az Apponyi utcában csapadékcsatorna épült víznyelőkkel, valamint TB mederelemekből egy kisebb szakaszon zárt, a többi részen pedig nyílt vízelvezető rendszert alakítottak ki a szakemberek.

Az Eötvös utca egy részén szintén új csapadékcsatorna épült víznyelőkkel, a többi szakaszon pedig a meglévő csapadékcsatornára kötötték rá az új víznyelőket.

A projekt részeként a Batthyány utcában is elkészült a csapadékcsatorna kiépítése, amely a területen összegyűlt vizeket a Batthyány utca – Bocskai István utca csomópontjánál található szikkasztóba vezeti.

 


A zöldövezet mellett a közvilágítás korszerűsítést is elvégezték a Kiss János, az Apponyi és az Eötvös utcában

A Kiss János utcában ugyancsak elkészültek a vízelvezetési munkálatok. Az itt megvalósult feladatok között egy szakaszon új csapadékcsatornát építettek ki, két másik szakaszon pedig TB mederelemekből kialakított, zárt vízelvezető rendszer gondoskodik a felszíni vizek elvezetéséről a víznyelők által. A kivitelezők a föld visszatöltéséről is gondoskodtak, ezáltal a zöldterületek nagysága sem csökkent – részletezték a tájékoztatásban.

Hozzátették, az utcában mindemellett vízkiváltási munkarészek is voltak.

A fentieken túl a szakemberek az útépítéssel érintett utcákban a közvilágítást és a közterületeket is korszerűsítették: korszerű, LED-es lámpatestekre cserélték a meglévő világítótesteket, ezen felül pedig füvesítésre, növénytelepítésre és faültetésre is sor kerül az utcában.

A nagyvolumenű munkálatok párhuzamosan kezdődtek meg, illetve zajlanak jelenleg is mind a négy utcában, ahol több alvállalkozó, illetve a Penta Kft.-hez tartozó két saját állományú kivitelező csapat, és egy aszfaltbedolgozó brigád is dolgozik a teljes munkaterületen.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy a projekt véghatárideje 2022. augusztus 14., azonban a kivitelezés várhatóan a határidő előtt véget érhet.

Galéria

ÚtépítésPenta Általános Építőipari Kft.Rákosmenteútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés