2024.03.19, Kedd
Közel jár a teljes megújuláshoz a pesti belváros egyik meghatározó utcája
Fotó: BKK

Közel jár a teljes megújuláshoz a pesti belváros egyik meghatározó utcája

magyarepitok.hu

2022.08.16. 18:33 - Hegedűs Gergely

Az útburkolat megújítása mellett a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételei is javulnak a BKK Penta által kivitelezett beruházásában.

Hirdetés

Egyre jobban körvonalazódik a Podmaniczky utca Budapesti Közlekedési Központ beruházásában megújuló VI. kerületi szakaszának új alakja – derült ki a társaság közleményéből. A Penta Kft. kivitelezésében március óta tartó korszerűsítési munkáknak köszönhetően jelentősen átalakul a terézvárosi utca: a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti, mintegy 310 méteres szakaszt újítja fel a beruházó BKK.

Hogy milyen lesz a felújítás őszi befejezése után a megváltozott Podmaniczky utca, egyre jobban látszik, mert a többi között

  • az utca páratlan oldalán elkészült a járda, valamint az ahhoz tartozó szegélyek;
  • megépültek a Jókai utcai csomópont új szegélyei;
  • elkészültek a szükséges közműmunkák;
  • a szakemberek behelyezték a gyökércellákat a telepítendő fák ültetőgödreibe, valamint
  • felállították az új jelzőlámpaoszlopokat.


Ez történik a projektben

A beruházás során a BKK

  • megújítja az útpálya burkolatát, a lakók és a környéken közlekedők számára is kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az utcaszakaszt;
  • új jelzőlámpás csomópontot létesít három gyalogátkelőhellyel a Jókai utcánál;
  • kerékpársávot létesít mindkét irányban;
  • párhuzamos parkolást alakít ki a ferde helyett;
  • a Jókai utcai csomópontban felújítja a közvilágítást;
  • a meglévő fákat ápolja, és 11 újat telepít különleges ültetőgödrökbe, amelyek biztosítják a növények hosszú élettartamát, valamint
  • a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában, az önálló kanyarodósáv helyén kis teret és szélesebb járdát alakít ki, a kellemesebb, élhetőbb környezet érdekében pedig fákat és utcabútorokat telepít.

A folyamatban lévő munkák ideje alatt a környéken lévő ingatlanokat továbbra is meg lehet közelíteni gyalog - hangsúlyozza a BKK. A közösségi közlekedés járatai változatlan útvonalon közlekednek, és mindkét irányban egy-egy forgalmi sáv használható változó nyomvonalon.


A fenntartható közlekedési módok térfelülete nő

„A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért hangsúlyt fektet arra, hogy a közterületet mindenki használhassa, egyúttal csökkentse a közlekedés veszélyeit” – áll a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan a Podmaniczky utca megújítása során is kiemelt szerepet kap az akadálymentesítés, amelyet a taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolat, valamint a közvilágítás megújítása is segít. Az érintett szakaszon a közlekedési funkció érdemben nem csökken, ugyanakkor a fenntartható közlekedési módoknak (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) átadható térfelületek nőnek – hangsúlyozza az összegzés.

A terézvárosi Podmaniczky utca felújításának kiviteli tervei 2021 márciusában készültek el, az ősszel pedig a kivitelezési közbeszerzés után lezárult a szerződéskötés folyamata, így idén márciusban elkezdődhetett a korszerűsítés a Penta Kft. kivitelezésében. A műszaki átadás-átvételi eljárás ősszel zárulhat le.


Itt tartanak a BKK beruházásai

A közlemény egy átfogó összegzéssel zárul. Eszerint a nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák, azaz a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása mellett már elkészült a BKK beruházásában a rákospalotai Deák utca, az újbudai Péterhegyi út, az újpesti Rózsa utca, valamint az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója is.

Az útfelújítási program további eleme a budafoki körforgalom-építés, a zuglói Vezér utca, valamint az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca megújítása, továbbá az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

ÚtépítésTerézvárosBKKPenta Általános Építőipari Kft.útfelújításközlekedésfejlesztéskerékpárútközterek

Hírlevél

Hirdetés