2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újabb kerékpárút épül a Balaton mellett
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Újabb kerékpárút épül a Balaton mellett

magyarepitok.hu

2022.08.04. 14:30 - Bíró Beáta

A Fonyód – Buzsák-Csisztapuszta közötti fejlesztés kivitelezője a SWIETELSKY, amely kiemelten figyel a környezetvédelmi szempontkra.

Hirdetés

Megkezdődik a Fonyód-Csisztafürdő kerékpárút északi, mintegy három kilométeres szakaszának fejlesztése Fonyód és az M7-es autópálya között. A bicikliút Fonyódon belül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz, így a körút mentén található településekhez is közvetlen összeköttetést jelent – derül ki a beruházó fonyódi önkormányzat sajtóközleményéből. Ennek köszönhetően a nyári turisztikai szezonban élénkülhet a biciklisforgalom a környéken. A fejlesztés nettó 125 698 653 forintba kerül, kivitelezője a SWIETELSKY Magyarország Kft.

 

Az M7 autópálya feletti felüljáró és rávezető útszakaszokat két forgalmi sávos aszfaltburkolatú útpályával, vezetőkorláttal, hídkorláttal építik meg. Az M7-es autópálya feletti felüljárótól északra a meglévő út javításával, attól délre pedig burkolatlan útszakasz fejlesztésével és új útszakasz építésével alakítják ki a kerékpáros nyomvonalat.

A tervezett útfelújítás jellemzően burkolat-felújítás. Az út nyomvonala mentén a felépítéshez a töltést meg kell magasítani, mely során a csapatékvíz elvezetéséről is gondoskodnak a szakemberek. A meglévő, kiterjedt foltokban tönkrement útfelületek felújítását és megerősítését tervezik. A burkolat bontással és teljes pályaszerkezet építéssel járó útfelújítás összesen egy kilométert érint.   

Az önkormányzat már átadta a munkaterületet a kivitelező cégnek, a tervek szerint ez a szakasz az év végéig elkészül.

 

Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A projektben az ökológiai lábnyomot is csökkentik

Vajda Kálmán, a SWIETELSKY Magyarország Kft. területi főmérnöke a Fonyód polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy az előző évek több sikeres kerékpárút fejlesztését követően a Fonyód – Csisztafürdő közti kerékpárút első szakaszát is ők építhetik meg.

„Minden projektünkben fontos szempont a környezetvédelem. Itt egy rossz állapotú út kerül felújításra, ahol fel fogunk használni minden bontásból keletkező anyagot, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat. A projekt megvalósítása során közel három kilométeres szakasz kerül felújításra. Körülbelül 2000 tonna aszfalt kerül beépítésre, közel 1 kilométeres szakaszon kerül a nyomvonal magasításra, ez a mostani burkolatszinthez képest 50 centiméteres emelést jelent.”

A teljes útzár mellett zajló felújítás idejére a lakosság türelmét kérik.

 

ÚtépítésSwietelsky Magyarország Kft.FonyódkerékpárútútépítésBalatoni bringakör

Hírlevél

Hirdetés