2024.03.29, Péntek
Így halad a 83-as főút építése - videó
Főkép: részlet a videóból/NIF Zrt.

Így halad a 83-as főút építése - videó

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.10.20. 15:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Duna Aszfalt és a Soltút generálkivitelezésében kétszer kétsávossá bővül a 83-as főút.

Hirdetés

Elkészült a 36 kilométeres földmű a 83. számú 2x2 sávos főút új nyomvonalán Pápa és Győr között, a pályaszerkezet építése lendületesen halad – tájékoztatott a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. októberi közleményében.

Az új nyomvonalon kiépülő gyorsforgalmi kapcsolatnak köszönhetően 2023 végére akár 20 perccel is gyorsabban lehet majd közlekedni Győr és Pápa között.

A nettó 90,5 milliárd forint értékű fejlesztés két szakaszra osztható:

  • a Pápa−Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont (Pápa Észak, Gyarmat), valamint egy vasúti felüljáró épül a pápai repülőteret bekötő úton. A szakasz kivitelezője a Duna Aszfalt Zrt., az EuroAszfalt Kft. alvállalkozóként vesz részt a munkában.
  • A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont épül (Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó). Ez a szakasz a Soltút Kft. kivitelezésében valósul meg.

A FŐMTERV Zrt. készítette továbbá a Pápa-Tét szakasz tanulmány-, engedélyes- illetve kiviteli terveit, valamint a kivitelezés kezdete óta a tervezői művezetésért is a cég felel.

NIF Zrt.

22 hídnál már megtörtént a gerendák beemelése

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a földművek mind a főpályán, mind pedig a csomópontok térségében elkészültek. A pályaszerkezet soványbeton rétege 33 kilométer hosszban elkészült, amire a kivitelező az első aszfalt alapréteget már meg is építette. Az aszfalt kötőréteg építése augusztus folyamán megindult.

A beruházáshoz tartozó 23 híd közül 22 híd esetében már megtörtént a gerendák beemelése, a pályalemezek vasalása, jelenleg a betonozás folyik. A Pápa Észak csomópontban a 83-as főút nyomvonalát módosították, így a meglévő 83-as út kezdeti 2×2 sávos átépítése szeptemberben megkezdődött. A repülőtéri bekötőút nyomvonala kötőréteg szinten elkészült. A győri bevezető szakaszon az Új Élet utcánál a turbó körforgalmat már kialakították.

Jelenleg a Malom utcai csomópont átépítése és a 83-as főút 2×2 sávosra történő kiszélesítése zajlik Ménfőcsanak és Gyirmót térségében.

A közműkiváltások befejeződtek, a vízépítési munkák és az üzemi hírközlés alépítményének építése folyamatban van.

 

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Duna Aszfalt Zrt.Soltút Kft.EuroAszfalt Kft.útépítés83-as főútGyőrPápaFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés