2024.03.02, Szombat
20 tonnás tehergépkocsikkal tették próbára a Lánchidat - Jól vizsgázott az átkelő

20 tonnás tehergépkocsikkal tették próbára a Lánchidat - Jól vizsgázott az átkelő

magyarepitok.hu, BKK

2022.11.14. 11:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az elsődleges adatok alapján a Lánchíd jól teljesített: a terhelés során mért értékek megegyeztek a szakemberek által számított értékekkel.

Hirdetés

November 12-én, szombaton 24, egyenként 20 tonnás tehergépkocsival tesztelték a Lánchíd teherbírását. Az elsődleges adatok alapján jól vizsgázott az átkelő, amelynek a felújítása továbbra is az ütemtervnek megfelelően és a költségkereten belül zajlik az A-Híd Zrt. kivitelezésében – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A statikus és dinamikus próbaterhelésen a szakemberek azt mérték,

milyen alakváltozásokat idéz elő a Lánchíd szerkezetében, ha annak meghatározott pontjain 20 tonnás tehergépkocsik állnak.

Ezenkívül természetesen azt is mérték, hogyan viselkedik az átkelő, ha nagy tömegű jármű halad át rajta 5, 20 és 30 kilométer per órás, valamint a tehergépkocsival biztonságosan elérhető legnagyobb sebességgel.

Azt figyelték, milyen alakváltozások jelennek meg és milyen feszültségek keletkeznek

A próbaterhelés méréseit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végezték. Ehhez 24, egyenként 20 tonnás teherautót használtak tucatnyi teherállásban, időnként üres útpályával, máskor egy vagy két sorban, egyszerre 12 vagy 24 járművet felsorakoztatva az előre meghatározott pozíciókban.

Eközben a hídról és a Duna-partról 0,5 milliméter pontosságú geodéziai műszerrel mérték a híd lehajlását. A lánckötegeken, a függesztőrudakon, a bentmaradó, régi hídszerkezeten, illetve az új acélpályán elhelyezett nyúlásmérő bélyegek segítségével azt figyelték, milyen alakváltozások jelennek meg a szerkezetben, és milyen feszültségek keletkeznek az egyes elemekben. A budai pillér tetején lévő koronasaru-teremben a koronasaru elmozdulását is monitorozták.

Az eredmények teljes körű értékelése még folyamatban van, de

az elsődleges adatok alapján a Lánchíd jól vizsgázott: a terhelés során mért értékek megegyeztek a szakemberek által számított értékekkel.

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.BKKLánchídhídfelújításBudapest

Hírlevél

Hirdetés