2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Új körforgalom építése és útfelújítás fejeződött be Mátészalkán
Fotók: Czine Árpád

Új körforgalom építése és útfelújítás fejeződött be Mátészalkán

Magyar Közút

2022.11.24. 07:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Nő a forgalombiztonság Mátészalkán a 471-4918-49331-es jelű utak csomópontjában és a 49331-es jelű vasútállomáshoz vezető úton.

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mátészalka Város Önkormányzatával közös konzorciumban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósítja meg a TOP-1.3.1-16-SB1-2019-00004 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 7.” című projektet – tájékoztatott a Magyar Közút.  

A projekt részeként körforgalom épült a 471-4918-49331-es jelű utak csomópontjában Mátészalkán, továbbá megújult a 49331-es jelű vasútállomáshoz vezető út 938 méteres szakasza. A projektet a konzorcium 1,193 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a Colas Út Építőipari Zrt. 1,158 milliárd forintból valósította meg a beruházást.

A beruházás ünnepélyes átadásán 2022. november 23-án Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd beszédet mondott

  • Nagy Bálint közlekedési államtitkár,
  • Román István, a Megyei Kormányhivatal főispánja,
  • Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke,
  • Kovács Sándor országgyűlési képviselő
  • és Óvári László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.
Fotók: Czine Árpád

Közel 400 méter hosszban burkolt árokrendszert építettek

Az új körforgalmi csomópont építése során az útépítési munkákon túl megújultak a vízi, elektromos, gáz és a hírközlési közművezetékek,

 autóbusz váróval és járdakapcsolattal ellátott három új autóbusz öböl épült.

A vasútállomás előtti, valamint a körforgalomban megépült kijelölt gyalogos átkelőhelyeken a vakok és gyengénlátók biztonságának javítása érdekében az átkelőhelyek előtt taktilis burkolatokat építettek ki. A körforgalmi csomópontban új energiatakarékos közvilágítási hálózatot építettek ki, a burkolatot tartós burkolati jelekkel látták el.

A megváltozott forgalmi rendnek megfelelően a csomópontban új jelzőtáblák és útirányjelzőtáblák kerültek ki. A csapadékvíz elvezetés javítása érdekében a csomóponti ágak mentén összesen közel 400 méter hosszban burkolt árokrendszert is építettek a szakemberek.

Új vasúti al- és felépítmények épültek

A Mátészalka VÁV út 0+971,56 és 1+844 kilométerszelvények közötti szakaszának felújítása során a vasútállomáshoz vezető út burkolatát a szakemberek megújították, az út két oldalán új kerékpársávok épültek, tartós burkolati jeleket festettek fel és új jelzőtáblákat helyeztek ki.

A kerékpársávokat átvezették a körforgalmi csomóponton, melyen keresztül kapcsolódik a 471-es főút és a 4918-as út mentén a korábbi időszakban megépített kerékpárúti hálózathoz. Megújultak a hírközlési vezetékek és az ivóvíz vezeték szerelvényei, továbbá a vasúti átjáróban a régi vágányzónát elbontották és helyette új vasúti al- és felépítmények épültek, továbbá átépült a vasúti átjárót biztosító fénysorompós biztosító berendezés is.

Galéria

ÚtépítésColasMagyar Közút Nonprofit Zrt.Mátészalkaútfelújításkörforgalom

Hírlevél

Hirdetés