2024.07.14, Vasárnap
Visszanyerte eredeti formáját a Clark Ádám téri körforgalom

Visszanyerte eredeti formáját a Clark Ádám téri körforgalom

magyarepitok.hu, BKK

2022.11.21. 16:15 - Kolinek Nóra

Az A-Híd Zrt. a járdák felújításával és a műemléki elemek rekonstrukciójával folytatja a kivitelezést.

Hirdetés

November 21-étől, hétfőtől – formáját tekintve – már az eredeti, nagy körforgalmat használhatják a Clark Ádám téren közlekedők, a hétvégén ugyanis befejeződött a tér helyreállításának első szakasza. Az ideiglenes forgalmi változásokkal járó, jelentősebb útépítési munkák a november 26-27-i hétvégén folytatódnak – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében.

A dunai átkelő rekonstrukciója 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében.

A szakemberek a november 19-20-i hétvégén felmarták a Lánchíd felújításához kapcsolódva tavaly májusban kialakított ideiglenes körforgalom aszfaltját, és helyreállították a korábbról ismert „nagy” körforgalom nyomvonalát, emellett geodéziai kitűzésekkel elkezdték a szegélyek és a szigetek visszaépítését.

A legfelső aszfalt kopóréteg – az időjárástól függően – a november 26-27-i hétvégén kerül fel, amikor az útépítési munkák miatt ideiglenesen újra lezárják az átmenő forgalom elől a teret. Ekkor festik fel a burkolati jeleket is az útra. A virágágyás kialakításához szükséges humusz folyamatosan fog bekerülni a tér közepére, ahová a füvesítés mellett december közepére az első, téli időjárásnak megfelelő növényeket is visszatelepítik majd – írták.

Folyamatban van a közvilágítás megújítása

A BKK tájékoztatása szerint Lánchíd felújítása továbbra is ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad:

  • a szakemberek teljesen elbontották a pesti pilont körülölelő állványzatot, és elkezdték a megújult világítótestek felszerelését: már a helyükre kerültek a pesti és a budai kapuzat alá függesztett kandeláberek;
  • a híd „feldíszítését” hamarosan a pesti oldali és a mederkandeláberek elhelyezésével, majd a pesti korzókorlátok és parti lámpatestek visszaépítésével folytatják.

 

A tervek szerint december közepére a budai oldal díszes bronzkandeláberei is a helyükre kerülnek. Az első világítóoszlopokat még az átkelő tavaly júniusi teljes lezárásakor emelték le a hídfőről. A történelmi, díszes világítótesteket az elmúlt hónapokban gondos és aprólékos munkával rekonstruálták és restaurálták a szakemberek.

A tervek szerint 2023 őszéig tartó kivitelezés többek között a járdák felújításával és a műemléki elemek rekonstrukciójával folytatódik.

Galéria

ÚtépítésLánchídA-Híd Zrt.BudapestBKKhídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés