2024.03.19, Kedd
Az ország északkeleti részén újult meg közel 15 kilométernyi út
Fotók: Lázár János Facebook-oldala

Az ország északkeleti részén újult meg közel 15 kilométernyi út

magyarepitok.hu

2023.01.30. 14:53 - Szabó Ákos

A Magyar Közút megbízásából a kivitelezésen Strabag-csoport cégei és a Zemplénkő is; a terveken pedig a Főmterv, a Magyar Közút és a Roden is dolgoztak.

Hirdetés

Több projektben lezajlott, jelentős mértékű útfelújítás lezárulta kapcsán tartottak sajtóeseményt Máriapócson január 26-án, azt ünnepleve, hogy az elmúlt időszakban mintegy 14,5 kilométernyi új utat vehetett birtokába a forgalom. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei városban a Nyírbogát-Kisléta-Máriapócs-M3 összekötő út ünnepélyes átadása történt meg. A projektről fotókat és bejegyzést tett közzé az eseményen részt vevő Lázár János építési és közlekedési miniszter is Facebook-oldalán.

A Magyar Közút Nzrt. beruházásában a tavaly és idén a 4929-es Máriapócs-Nyírbogát út 0+000-3+165 kilométerszelvények és a 4927-es Máriapócs-Ófehértó út 0+000-6+651 kilométerszelvények közötti szakaszait a Magyar Falu Program keretében újították fel, mint lapunk a az állami cégtől. A kivitelezést a 4929-es úton a Zemplénkő Kft., míg a 4927-es úton a Zemplénkő Kft., illetve a Strabag-csoport cégeiből álló STRABEL Konzorcium végezte el. A kiviteli terveket részben a Magyar Közút, részben a Főmterv Zrt., részben pedig a Roden Kft. készítette el. A fennmaradó mintegy öt kilométernyi utat még 2018-ban újították fel, szintén hazai forrásból.

 

A fejlesztéssel érintett terület

A beruházás fent leírt részeinek során az összekötő utak burkolatát közel 64 ezer újították fel A meglévő aszfaltfelületek profilját először felmarták, majd fokozott igénybevételre alkalmas aszfaltkeverékekből új kötő és kopórétegeket építettek.

 

Az M49-es is el fogja érni az országhatárt

Lázár János az eseményen felszólalva pedig többek között arról beszélt, hogy személyes felelősségemnek érzi, hogy kistelepülések fejlődését biztosítsa, majd rámutatott: az ország számára fontos, hogy ne csak a főváros fejlődjön.

 

Lázár János építési és közlekedési miniszter

„A korábbi, paraszti világgal szemben ma már nem mindenki talál munkát a saját lakóhelyén, ezért nagyon sokan ingáznak, és nem mindegy, hogy ezzel mennyi időt töltenek el. Az a célunk, hogy 2026-ra elérjük, hogy a munkába járással töltött idő naponta ne haladja meg az egy órát – ehhez út- és vasútfejlesztésre van szükség. Ebben a vármegyében az elmúlt időszakban 200 milliárd forintból 500 kilométernyi út újult meg, tovább épült az M3, és ebben a kormányzati ciklusban eléri majd a határt az M49-es autóút, és felújítjuk a Debrecen-Nyíregyháza közötti vasútvonalat”

– fejtette ki a miniszter a szon.hu beszámolója szerint.

 

Nem álltak le a fejlesztések a városban sem

Máriapócs polgármestere, Papp Bertalan felidézte: amikor 1991-ben II. János Pál MAgyarországon járt és Máriapócsra is ellátogatott, az utak nagy része szilárd burkolatot kapott, az utóbbi években pedig a kerékpáros közlekedés is biztonságosabbá vált, sőt, számos környező település is elérhető már két keréken.

 

Papp Bertalan (b1), Lázár János (b4)

„Ezek a fejlesztések nemcsak az itt élők számára fontosak: az ide érkező zarándokok százezrei is könnyebben, biztonságosabban érhetik el a nemzeti kegyhelyet”

– hangsúlyozta, majd arról is beszélt, hogy az infrastruktúra-fejlesztés még nem ért véget: egy kisebb körforgalom építését, illetve buszöblök és gyalogátkelőhelyek kialakítását is tervezik.

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.StrabagFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Építési és Közlekedési MinisztériumMáriapócsútfelújításNyírbogátZemplénkő Kft.Roden Kft.

Hírlevél

Hirdetés