2024.04.18, Csütörtök
Megújult és kerékpárúttal bővült Debrecen egyik fontos útszakasza

Megújult és kerékpárúttal bővült Debrecen egyik fontos útszakasza

magyarepitok.hu

2023.02.28. 11:45 - Bíró Beáta

A beruházással javult az ipari parkok elérhetősége, valamint a nyugati városrész közlekedési infrastruktúrája.

Hirdetés

 

Egy év alatt megvalósult a cívisváros nagyszabású közlekedésfejlesztési beruházása, amellyel jelentősen javult a Határ úti ipari park, a Nagysándor-telep és a Fészek lakópark elérhetősége. Debrecen önkormányzata nagyrészt uniós forrásból fedezte a költségeket, a kivitelezést a Debreceni Mélyépítő Holding Kft., a KE-VÍZ 21 Zrt. és a ZEMPLÉNKŐ Kft. konzorciuma végezte.

A projektben közel két és fél kilométeres szakaszon újult meg a Kishegyesi út és a csatlakozó utak, a Határ út és a Pósa utca közötti részt pedig 2x2 sávosra bővítették.

 

 

A fejlesztés KE-VÍZ által kivitelezett munkálatairól Karácsony János projektvezető tájékoztatta lapunkat.

 

A Kishegyesi út M35-ös autópálya felhajtóága és a Vasútoldal utca közötti szakaszán felújították és kiszélesítették a burkolatot. Továbbá jelzőlámpás csomópontot építettek ki 

  • a Kishegyesi út és a Pósa utca, valamint
  • a Kishegyesi út és a Határ út kereszteződésében.

Emellett a csatlakozó utakat is korszerűsítették 100 méteres hosszban. 

 

 

Az érintett szakaszon közműfejlesztési munkákat is végeztek: zárt csapadékvíz elvezető rendszert építettek ki. A meglévő ivóvíz hálózat rekonstrukció keretében a gerinc- és bekötővezetéket polietilén csövekre cserélték a Harsona utca és a Tegez utca közötti szakaszon. A Cimbalom utcától nyugatra eső szennyvíz csatornaszakaszt a kedvezőtlen esésviszonyai miatt építették át HOBAS DN500 típusú vezetékre, nyíltárkos eljárással.

A közvilágítási hálózat szintén fejlesztésre került, valamint szükséges volt az erősáramú elektromos hálózat és a hírközlési hálózat kiváltása is.

 

Több mint egy kilométernyi kerékpárúttal bővült a hálózat

A nem autóval közlekedők biztonságát nagyban növeli, hogy egységesített gyalog-és kerékpárút létesült a Kishegyesi út menti meglévő kerékpárút folytatásaként mintegy 770 méter hosszon, illetve a Határ út mentén 270 méteres szakaszon.

 

 

Az útfejlesztéshez kapcsolódóan aszfalt burkolatú kapubejárókat, valamint három pár CP betonburkolatú autóbuszmegállót is kialakítottak.

 

 

A projekthez tartozott gravitációs szennyvíz-elvezető csatorna, szennyvízátemelő és szennyvíz nyomóvezeték építése, ezzel hatékonyan csökkenthető az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kommunális szennyvízterhelése.

A felsorolt munkálatoknak februárban megtörtént a műszaki átadás-átvétele.

Galéria

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Debreceni Mélyépítő Holding Zemplénkő Kft.Debrecenútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés