2024.03.19, Kedd
Elkezdődött az M44-eshez kapcsolódó jelentős útfejlesztés
illusztráció

Elkezdődött az M44-eshez kapcsolódó jelentős útfejlesztés

magyarepitok.hu

2023.03.20. 11:01 - Hegedűs Gergely

A szentkirályi elkerülő út építése számos útfelújítással együtt annak érdekében történik, hogy a közeljövőben elkészülő M44-esről érkező megnövekedett forgalmat gond nélkül kezelni lehessen a térségben.

Hirdetés

Már a töltésépítések vannak folyamatban a Bács Kiskun vármegyei Szentkirály elkerüléséhez megépülő új úton – derült ki a Kecskemét Televízió március 14-i riportjából, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása alapján készített. Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a projekt az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Szentkirály szakaszához kapcsolódva valósul meg, amelyet a Közgép Zrt. kivitelez.

Az új nyomvonalon épülő 2,9 kilométeres elkerülő út Tiszakécske felöli végén egy osztályozós, balra sávos csomópont épül ki, míg a másik végén egy ötágú körforgalom, közvilágítással. A riport információi szerint utóbbi körforgalom munkálatait sikerült úgy alakítani, hogy egy védett körtefát ne kelljen kivágni.


A kerékpáros forgalmi lehetőségek is jelentősen bővülnek 

A korábbi összefoglalónkkal egybehangzóan az ÉKM vezető kommunikációs munkatársát, Kiss Boglárkát is megszólaltató riport hangsúlyozta, az elkerülőnek az ad jelentőséget, hogy a közeljövőben kiépülő M44-esről érkező megnövekedett forgalom nem zúdul majd rá Szentkirályra.

Ugyanezen forgalom megfelelő kezelését szolgálják majd a térségben a szintén a Közgép Zrt. kivitelezésében megvalósuló részprojektek:

  • a leendő M44-es és Szentkirály közötti 4,1 km-es szakaszon a 4623-as Tiszakécske-Szentkirály út felújítása egészen a fent szóban forgó elkerülő kezdőpontjáig;
  • Szentkirály után a 4622-es jelű út megerősítése 8,5 kilométeren egészen a 4622-es végpontjáig, ahol a régi 44-esbe torkollik;
  • a 44-es főutat is felújítják 3,8 kilométeren Kecskemét külterületén: a Fekete Gólya Étteremtől (a 4622-es és a 44-es csomópontja – amelyet kétsávos körforgalommá fejlesztenek) egészen a 445-ös elkerülő útig, vagyis a repülős körforgalomig (amelynek kapacitását bővítik).

Mindezeken túl a kerékpáros forgalom is fejlődik, miután a 4622-es és a 4623-as érintett szakaszai mentén is kerékpárutak épülnek.

Galéria

ÚtépítésM44-esKecskemétSzentkirályDuna Aszfalt Zrt.Építési és Közlekedési MinisztériumKözgép Zrt.

Hírlevél

Hirdetés