2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újabb fontos lépés az M3-astól a romániai határig vezető M49-es projektjében
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Újabb fontos lépés az M3-astól a romániai határig vezető M49-es projektjében

magyarepitok.hu

2020.11.09. 13:40 - Szabó Ákos

Az ország északkeleti csücskében az M3-as autópálya Mátészalkához közeli szakaszától a csengeri határig vezető 2x2 sávos út újabb szakaszához keres előzetes tervezőket a NIF.

Hirdetés

Többször írtunk már a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közlekedését nagyban elősegítő M49-es gyorsforgalmi út projektjéről, legutóbb akkor, amikor az M3-astól induló, Mátészalkát érintve Ököritófülpösig futó, 25,67 kilométeres szakaszának tervezőit kiválasztották. Most a második, Ököritófülpöstől Csengerig, a román országhatárig futó szakasz engedélyezési terveinek előkészítése indulhat el várhatóan az uniós közbeszerzési értesítő adatai alapján.

 

A fejlesztésben érintett terület.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) egy 17,4 km egybefüggő hosszú, 2x2 sávos, autópályává fejleszthető autóút építkezését készíti elő.

A pályán többek között

  • két db az M49-es és a 49-es főút alkotta csomópont
  • egy kétoldali egyszerű pihenőt
  • két tengelysúlymérő állomást,
  • valamint 1 határátkelőhelyet alakítanak ki.

 

Négy híd épül, a határon túl is vezet majd a pálya

Emellett többek között négy átkelő, illetve híd építkezéséhez készítik majd el a terveket: a Mátészalka-Csenger vasútvonalat, a 4138-as, 41142-es és a 4924-es jelű utakat is keresztezni fogja a pálya.

Az M49-es fejlesztése azért is fontos, mert a csengeri határtól nincsen messze az erdélyi magyarságnak fontos Szatmárnémeti, és a román infrastruktúrafejlesztő is aláírta már a határt a várossal összekötő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányára a szerződést.

ÚtépítésM49-esM3-as autópályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MátészalkaCsengerÖköritófülpös

Hírlevél

Hirdetés