2024.03.01, Péntek
Újrahasznosított műanyagból épült körforgalom Aszódon
Fotók: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Újrahasznosított műanyagból épült körforgalom Aszódon

magyarepitok.hu

2023.04.13. 09:22 - Bíró Beáta

A fenntarthatóság jegyében született burkolatépítés nélküli megoldást mindössze három nap alatt valósították meg.  

Hirdetés

Kísérleti jelleggel szilárd, tartós, több mint kilenc tonnányi újrahasznosított műanyagból épült körforgalom Aszódon a Szabadság térnél. A Pesti út és a Deák Ferenc utca csomópontjában megvalósult fejlesztés a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában jött létre. A beruházás 38 millió forintba került, a munkálatokat a Visible Crossing Kft. végezte el.  

 

Fotók: Magyar Közút Nonprofit Zrt. 

 

Az innovatív technológia lehetővé teszi a burkolatépítés nélküli körforgalom kialakítását, melyet Aszódon a szakemberek mindössze három nap alatt valósítottak meg a meglévő burkolt felület újrafelosztásával, a műanyagelemek rögzítésével, a burkolati jelek és a KRESZ táblák módosításával.

 

 

A műanyag terelőelemek időjárásállóak, rendkívül kemények és ellenállóak, felületük színezett, a tetejük vörös, oldaluk fekete-fehér csíkozású. A technológia kezelni tudja az út egyenetlenségeit is, mechanikusan könnyen megmunkálható. Az elemek alján mélyedések találhatók, amelyeken keresztül a felszíni víz akadálytalanul futhat, ez biztosítja a vízelvezetést.

 

 

Mint valamennyi kísérleti programnál, így ebben az esetben is a kivitelezést követően 5 éven át mérnök és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztés meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatásait. Az így gyűjtött fenntartói tapasztalatokat, minősített vizsgálatokat követően derülhet ki az adott innováció széleskörű alkalmazhatósága.

 

Galéria

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.Aszódkörforgalomújrahasznosításfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés