2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A 31-es út két balesetveszélyes csomópontja kapott fontos fejlesztést

A 31-es út két balesetveszélyes csomópontja kapott fontos fejlesztést

mti

2023.07.11. 10:01 - Hegedűs Gergely

Egy háromágú és egy négyágú körforgalom épült ki a KM Építő Kft. kivitelezésében Pest vármegyében.

Hirdetés

Két újonnan épített körforgalmat is átadtak Pest vármegyében július 11-én az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházását lezárva. Sülysápon és Nagykátán egy-egy balesetveszélyes csomópontot alakított át a kivitelező KM Építő Kft.

Sülysápon mostantól egy háromágú körforgalom teszi dinamikusabbá a közlekedést a 31-es főút és a 3105. jelű út találkozásában, a Pesti út–Fő utca–Szent István tér csomópontjában.

Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára a beruházás helyszínén elmondta: a háromágú körforgalmat nettó 611,9 millió forintból alakították ki, közműkiváltással, csatornázási és más tereprendezési munkákkal.

 

 

Az új forgalomszervezési megoldást megépítését forgalomszámlálási adatok is alátámasztották, hiszen a 31-es főút mellett a Kóka felől becsatlakozó összekötő úton is - főleg csúcsidőben - jelentős mennységű jármű halad át.

 

Nagykátán két gyalogátkelőhely is épült 

Nagykátán ugyanakkor a 31-es főút és a 311-es főút találkozásánál négyágú körforgalom épült ki, a Jászberényi út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében. A beruházás mintegy nettó 350 millió forintból valósult meg, két gyalogátkelőhellyel. Itt is mindkét ágnak - a 31-es főutat itt a Cegléd felé vezető 311-es, szintén másodrendű főút keresztezi - jelentős a forgalma, autóbuszokkal és nehézgépjárművekkel. A csomópont a körforgalommal sokkal biztonságosabbá vált.

 

 

Lapunk korábban már részletes beszámolót közölt a két körforgalomról, amelyben leírtuk a műszaki érdekességeket. Mindkét átadott közúti csomópont körpályája 17,5 méter sugarú és 5,5 méter szélességű burkolatot kapott. A gyalogosforgalmat széles gyalogjárda és a körforgalmi ágak elválasztó szigetén átvezetett gyalogos átkelőhelyek biztosítják.

 

 

A csomópontok átépítése és a megváltozott nyomvonal vezetés miatt szükséges volt a meglévő oszloptranszformátor állomások átépítése egy-egy kompakt transzformátor állomásra, továbbá a transzformátorállomások 20 kV feszültségű ellátó vezetékének földkábellé történő kiváltása. A kisfeszültségű szabadvezetéki hálózat és csatlakozóvezetékeinek kiváltása, valamint a hírközlő vezetékek és a közvilágítási berendezések átépítése és bővítése szintén a projektek részét képezték.

A most átadott két forgalommal Pest vármegye egyik legforgalmasabb közútja még biztonságosabb lett.

Galéria

ÚtépítéskörforgalomSülysápNagykátaÉpítési és Közlekedési MinisztériumKM Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés