2024.06.24, Hétfő
Közel négyszáz kistelepülésen indulnak el hamarosan útfejlesztések
Illusztráció

Közel négyszáz kistelepülésen indulnak el hamarosan útfejlesztések

mti

2023.09.15. 16:53 - Szabó Ákos

Összesen 5 milliárd forintnyi állami támogatásról döntöttek a Magyar falu programban.

Hirdetés

Ötmilliárd forint támogatást nyertek el kistelepülések önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására a Magyar falu program keretében – jelentették be pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a pályázati eredmények ismertetésén elmondta,

összesen 388 kistelepülés részesül az ötmilliárd forintos támogatásból. Utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések.

 

A kisebb összekötő utakat is folyamatosan felújítják

A pályázati kiírás nem igényelt önerőt, és a két kategóriában fele-fele arányban oszlik meg a támogatott pályázatok száma. Az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület a Magyar falu programban, immár negyedik éve írnak ki pályázatokat ebben a témában.

A kormánybiztos az elmúlt időszak fejlesztési eredményeit összefoglalva közölte, hogy négy év alatt több mint háromezer útfelújítási pályázatot és csaknem másfélezer járdafelújítást támogattak országszerte a magyar falvakban. Hozzátette:

az önkormányzati tulajdonú utak és járdák mellett az állami utakat, mellékutakat is folyamatosan fejleszti a kormány. Utóbbi kategóriában a - jellemzően alacsonyabb rendű összekötő utakat érintő - fejlesztések az idei év végére "meghaladják a négyezer kilométer úthosszt."

ÚtépítésútfelújításútépítéshídfelújításjárdafelújításMagyar falu program

Hírlevél

Hirdetés