2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nagy erőkkel zajlik a Kecskemét és Nagykőrös közötti út fejlesztése
Illusztráció: magyarepitok.hu

Nagy erőkkel zajlik a Kecskemét és Nagykőrös közötti út fejlesztése

magyarepitok.hu

2023.09.01. 15:03 - Kolinek Nóra

A Colas dolgozik a mintegy 10 kilométert érintő projektben, melynek során közel 3 kilométeren négysávosítják a főutat.

Hirdetés

2022 februárjában kezdődött 441-es út projektjének megvalósítása. A mintegy 10 kilométert érintő beruházásban a 441. sz. főút egy jelentős kecskeméti szakaszát négysávosra bővítik, emellett a 445-ös kecskeméti északi elkerülő és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti 7,29 kilométeren a meglévő 2x1 sávos burkolatot megerősítik.

A beruházást többek között az indokolja, hogy a kecskeméti nagyberuházások miatt az utóbbi években jelentősen megnövekedett a Kecskemét és Nagykőrös között ingázók száma, ennek hatására pedig leromlott a főút állapota. A fejlesztés eredményeképp a térség településeinek lakói gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úticéljaikat.

A nettó 8,495 milliárd forint értékű projekt a Térségi közúti beruházások (TKB) program keretében, hazai forrásból valósul meg, a kivitelezést a Colas Út Zrt. végzi el.

A NIF Zrt. jogutódjaként az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint beruházó szeptember elsején közleményt adott ki a munkák jelenlegi állásáról.

Rövidesen a körforgalom építési munkái is megkezdődnek

Megkezdődtek a Nagykőrös Kálvin téri csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítési munkálatai, melyek ideiglenes forgalomterelés mellett több építési ütemben valósulnak meg. Jelenleg a földalatti közművezetékek kiváltása van folyamatban. A közművek átépítését követően szeptember második felében az útépítési munkálatok is megkezdődnek.

A 441. sz. főút Pest Megyei külterületi szakaszán az ideiglenes terelőutak és szervizutak kiépítése elkészült. A főpálya építési munkálatai 2023. augusztus végén kezdődtek, és várhatóan 2023 decemberéig tartanak. Az építés ideje alatt ideiglenes terelőúton, 2x1 sávon tudnak haladni a közlekedők. Ezzel egyidőben a már elkészült külterületi főpálya szakaszon a szerviz és kerékpárutak építése van folyamatban.

 

A kivitelezés végéig folyamatos forgalomkorlátozásokra lehet számítani

A Kecskemét Katonatelepi szakaszon a Mathiász Általános Iskola felőli oldalon a csapadékcsatorna építési munkálatai, valamint közvilágítás kiépítése megvalósult. Ezzel egyidőben az érintett oldalon az egyéb közműépítési feladatok is befejeződtek. A katonatelepi szakaszon folyamatos munkavégzés lesz várhatóan a projekt befejezésig. Épülnek a jelzőlámpás csomópontok is, illetve folyamatban van a Szőlőskert és Napfény utcák érintett szakaszainak kiépítése is.

Egyirányúsították a Platán utcát és a Katona Zsigmond utcát a Lombos utca és Zsigmond Ferenc utca közötti szakaszon a Zsigmond Ferenc utca irányába, mivel megkezdődtek a két csatlakozó utcában az útépítési és vízépítési munkálatok. A bevezetett korlátozás várhatóan 2023. szeptember végéig / októberig tart.

A 441. sz. főút Nagykőrös és Kecskemét közötti szakaszát érintően Kecskemét Naspolya utca megközelítését szolgáló szervizút építését megkezdték, a munkálatok előrehaladottsága miatt a Naspolya utca Katona Zsigmond utca és 441. főút közötti szakasza lezárásra került. Ennek következtében a Naspolya utcából a 441. sz. főútra történő felhajtás lehetősége megszűnt, a munkálatok idején a 441. sz. főútra a Gyökér utcáról tudnak felhajtani a lakosok.

A projekt várhatóan 2024. III. negyedévében fejeződhet be.

ÚtépítésColasKecskemétNagykőrös441-es főút

Hírlevél

Hirdetés