2024.09.10, Kedd
Négy vármegyében öt útfejlesztési projekt tervezése kezdődhet el
Fotó: illusztráció /magyarepitok.hu/ nyitókép: Bernát Benjámin

Négy vármegyében öt útfejlesztési projekt tervezése kezdődhet el

magyarepitok.hu

2024.08.07. 07:55 - Sándor Csilla

A Kisalföldön, a Bakonyban, a főváros közelében és Szegeden is kezdetét vehetik új, valamint meglévő utakhoz kapcsolódó tervezési munkálatok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából.

Hirdetés

Komárom-Esztergom vármegyében két út felújításának előkészítő munkálatai startolhatnak el. Az uniós közbeszerzési hirdetményben szereplő információk szerint a 81141-es Bana-Ács közötti bekötőút 0+000 – 5+301 km szelvények közötti szakaszának rekonstrukciójának tervezése kezdődhet el.

 

Fotó: kozut.hu

 

A kisalföldi úthálózat fejlesztésének részeként, az Ácsot és Bábolnát összekötő 8151-es közlekedési folyosó 5+300 – 6+350 km szelvények közötti szakaszán szintén kezdetét veheti a burkolatfelújítás tervezése.
A fejlesztésekkel érintett hossz 6351 méter. A mérnöki, tervezési feladatokat a hirdetmény szerint az UTIBER Közúti Beruházó Kft. és a PARTNER Mérnöki Iroda Kft. konzorciuma végezheti el.

Forgalmas kereszteződés válhat biztonságosabbá

Ugyancsak tervezési szakaszba léphet Devecser környékén az úthálózat fejlesztése. A kiírás szerint az elvégzendő munka a 8. számú Székesfehérvár - Jánosháza - Rábafüzes főút 92+178 km szelvényében, Devecsernél jelzőlámpás csomópont megtervezése.

 

 

A fejlesztés által biztonságosabbá válhat az átjutás a forgalmas 8-as főút, a Devecsert és Sümeget összekötő 7324-es, valamint a Devecser-Pápa közötti 8402-es utak devecseri találkozásánál. Az új csomópontot a TURA-Terv és a Via Futura Kft. tervezheti meg.

Gyál közelében új forgalmi csomópont létesülhet

Ugyancsak elkezdődhet a tervezési munkálat Pest vármegyében is. Itt egy Gyál határában lévő forgalmas csomópont biztonságossabbá tételét kell a szakembereknek megvalósítaniuk. A tender kiírása szerint a tervezéssel érintett két út a Budapest-Tiszakécske közötti 4601-es, valamint a Vecsést és Alsónémedit összekötő 4602-es lesznek.

 

 

A két közlekedési folyosó Gyál közelében - úgynevezett eltolt csomópontban - találkozik, a tenderkiírás szerint  új, két jelzőlámpás kereszteződés megtervezése lesz a nyertes ajánlattevők elvégzendő feladata. A tervek és a szükséges további dokumentáció elkészítésével a TURA-Terv Mérnökiroda Kft-t, valamint a Via Futura Kft.-t bízták meg.

Új út épülhet az Szegedi Ipari Parknál

A hirdetményben szerepel a Szegedi Ipari Park feltáró útjainak tervezése is. A megbízást elnyerő SPECIÁLTERV Kft.-nek el kell készítenie az 502-es főút 2x2 sávos meghosszabbításának terveit új nyomvonalon, egészen a 4519-es útig.

 

 

Az új nyomvonal kijelölése során a kerékpár és a gyalogosforgalom számára is biztosítani kell a biztonságos közlekedés feltételeit. A leendő út hossza mintegy 6,8 kilométer és nemcsak feltáró útként lesz fontos szerepe, hanem közúti kapcsolatot is teremt majd a Béketelep, illetve a Science Park felé (utóbbi mélyépítési munkái immár jelentősen előrehaladtak: minderről képriporttal is beszámoltunk nemrég a kivitelező Colas Út Zrt.-Délút Kft. konzorciumának segítségével).
A hirdetmény szerint a felsorolt projektek tervezői, mérnöki feladatai közel 330 millió forintból valósulhatnak majd meg.

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.tervezésBanaBábolnaKomárom-Esztergom vármegyeUtiber Kft.Partner Mérnöki Iroda Kft.DevecserTura-Terv Kft.Via Futura Kft.GyálSpeciálterv Építőmérnöki Kft.SzegedSzeged Ipari ParkDélút Építő és Bányászati Kft.Colas

Hírlevél

Hirdetés