2024.10.28, Hétfő
Már a befejező munkák zajlanak a gyöngyösi elkerülőn - fotók

Már a befejező munkák zajlanak a gyöngyösi elkerülőn - fotók

magyarepitok.hu

2024.10.28. 14:12 - Hegedűs Gergely

A munkálatok során derült ki, hogy az útnak nincs megfelelő teherbírása, így az alapjaitól kezdve építették újjá a HE-DO és a Colas kivitelezésében zajló projektben.

Hirdetés

Véghajrában jár a Gyöngyös nyugati elkerülőjének kivitelezése – értesült a magyarepitok.hu. A projektben egy 4,5 kilométeres elkerülő jön létre a 2406-os Szurdokpüspöki-Gyöngyös összekötő út és a 3-as főút között kapcsolatot teremtve. Az Építési és Közlekedési Minisztérium átfogó beruházásának különböző részeit a HE-DO és a Colas Út Építőipari Zrt. alkotta konzorcium kivitelezi.


Menet közben derült ki, hogy teljes újjáépítésre van szükség

A lapunkhoz eljuttatott információk szerint a Gyöngyöst elkerülő út első 3 kilométeres szakaszán a befejező építési munkálatok zajlanak. Az eredeti tervek szerint csak burkolatmarássál és aszfaltozással történő burkolatmegerősítés történt volna, de a munkálatok során kiderült, hogy az útnak nincs megfelelő teherbírása, ezért áttervezés után az egész út el lett bontva, és az alapjaitól kezdve újjáépítésre került.

A projekt során a 0+015-ös és a 2+986-os kilométerszelvények között 2,971 km-en végezték el a munkákat. A beruházásban egy kétsávos út jött létre 7,5 méteres burkolatszélességgel, valamint 2x1,25 méteres padkával.


Több mint 80 centiméter vastagságú rétegrend jött létre

„A meglévő burkolat, valamint az alkalmatlan, nem megfelelő védőréteg- és talaj elbontása után 50 centiméter vastagságban talajstabilizációt hajtottunk végre – számolt be a pályaszerkezeti rétegrendről Márk Gábor, a HE-DO építésvezetője. „Erre 50 centiméter vastagságban zúzottkő került, amira 20 cm CKt betonalapot építettünk, majd 14 centiméter aszfaltréteget terítettünk.”

 

Arra is kitért, a Tarján pataknál található híd az előírt szélességet nem biztosította, ezért a kiszélesítése is szükségessé vált. „A terveknek megfelelően az út mellett található lovarda közelsége miatt 286 méter hosszan zajvédő fal létesítése is megavalósul” – zárta a beszámolót.

Galéria

ÚtépítésHE-DOColasColas Út Zrt.Gyöngyöselkerülő út

Hírlevél

Hirdetés