2024.04.20, Szombat
Kétszázezer hektárnyi föld öntözését oldja meg az átépített Keleti főcsatorna
moosz.hu

Kétszázezer hektárnyi föld öntözését oldja meg az átépített Keleti főcsatorna

mti, magyarepitok.hu

2019.09.12. 14:51 - Szabó Ákos

Több mint hárommilliárd forintos beruházásban újultak meg a Keleti főcsatorna műtárgyai az elmúlt három év alatt a Kötiviép’B vezetésével, a munkálatokban szerepet vállalt az Aqua-Generál is.

Hirdetés

Átadták csütörtökön Bakonszegen az uniós támogatással megújult Keleti-főcsatornát. A több mint 3 milliárd forintos fejlesztést a szolnoki központú Kötiviép’B Kft. fővállalkozói munkájával valósították meg.

Az uniós támogatással kivitelezett projekt jelentőségét többek között az adja, hogy a Keleti főcsatorna biztosítja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét. Emellett a Nyugati főcsatornával közösen ellátja az Alföldet öntöző és ivóvízzel. A beruházás így lehetővé teszi 200 ezer hektár föld öntözését, valamint a vízpótlás megoldását is.

 

A projekt munkálai tavaly szeptemberben (haon.hu)

A projektben többek közt megszüntették a csatorna torkolatánál kialakult feliszapolódást, ezzel helyreáll a másodpercenként 60 köbméteres vízszállítási kapacitás. Emellett többek között elvégezték

  • a csatorna beeresztőzsilipének a rekonstrukcióját;
  • a csatorna balmazújvárosi és hajdúszoboszlói bukójának az átépítését - utóbbit a projekt alvállalkozójaként az Aqua-Generál Kft. kivitelezte;
  • illetve a bakonszegi vízleadó műtárgyának átépítését.

 

Jövőre a csatorna újabb szakaszán kezdődik el a munka

Az átadón a beruházást a kivitelezők nevében Kocsi Mihály, a Kötiviép’B Kft. ügyvezető igazgatója adta át jelképesen Bara Sándornak, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének, aki bejelentette, jövőre elkezdődik a Keleti-főcsatorna Körös-völgyi 40 km-es szakaszának rekonstrukciója is, hazai forrásból.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.vízgazdálkodásAqua-General Kft.mélyépítésmezőgazdaságDebrecenBalmazújvárosHajdúszoboszló

Hírlevél

Hirdetés