2024.03.28, Csütörtök
Ez a 25 település nyert forrást csapadékvízelvezetésre Pest megyében
illusztráció - pestmegye.hu

Ez a 25 település nyert forrást csapadékvízelvezetésre Pest megyében

mti, magyarepitok.hu

2019.09.12. 08:02 - Hegedűs Gergely

A pályázó önkormányzatok minimum 40 millió és maximum 300 millió forint értékben nyerhettek el vissza nem térítendő költségvetési támogatást felszíni csapadékvíz-elvezető rendszereik fejlesztésére.

Hirdetés

Mintegy 4,3 milliárd forint hazai fejlesztési támogatást nyertek csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítására, korszerűsítésére, vagy kiépítésére Pest megyei települések. A programról Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

A pályázók minimum 40 millió és maximum 300 millió forint értékben nyerhettek el vissza nem térítendő költségvetési támogatást felszíni csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztésére. A nyertes települések listája a megyei önkormányzat honlapján ezen a linken érhető el.


A káresemények megelőzése a cél

A felhívás a 80 milliárd forint keretösszegű, Pest megye célzott fejlesztését szolgáló támogatási program tizenharmadik pályázati felhívása. "Célja a megye területén a települések infrastrukturális ellátottságának javítása, a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése, a települési csapadékvíz-gazdálkodás korszerűsítésének támogatása" - emlékeztetett az államtitkár.

A támogatási összegekből a nyertes önkormányzatoknak olyan fejlesztések megvalósítására van lehetőségük, amelyek megakadályozzák az utóbbi tíz évben igazolhatóan bekövetkezett káresemények megismétlődését, csökkentik a káresemények mértékét vagy gyakoriságát, elősegítik a vízkárok enyhítését, és hozzájárulnak egy biztonságosan működő és fenntartható települési csapadékvíz-gazdálkodási rendszer kialakításához. .   

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire.

A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a kormány ellensúlyozni kívánja, hogy Pest megye a Közép-Magyarország régió részeként a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá 2014 és 2020 között.

Vízgazdálkodáscsapadékelvezetésmélyépítéscsatornaépítés

Hírlevél

Hirdetés