2024.04.19, Péntek
Új erőre kapott a több mint 100 éves, műemlékké nyilvánított vízerőmű
Fotó: Gibárti vízerőmű/Wikipédia

Új erőre kapott a több mint 100 éves, műemlékké nyilvánított vízerőmű

MTI

2020.12.15. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A turbinákból nyert áramot Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településen használták világításra.

Hirdetés

Az Alteo Nyrt. befejezte a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását. A mintegy 1,2 milliárd forintból kivitelezett rekonstrukciós munkálatok célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése is - közölte az energetikai szolgáltató.

A vízerőmű októberben a sikeres üzembehelyezési és átadási folyamatokat követően megkezdte kereskedelmi üzemét.

A nagyközönség számára azonban csak a pandémiás helyzet lecsengése után, a tervek szerint jövő tavasszal nyitja meg kapuit.

 

A termelési kapacitás 70 százalékkal nagyobb az eddiginél

A beruházás során nagyobb teljesítményűre és korszerűbbre cserélték a korábbi technológiát. A fejlesztés nagyjából 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát. 

Az 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás vízerőmű  turbinái  9 köbméter/perc víznyelésre és ezáltal 294,4 kWe névleges villamos teljesítmény leadására voltak  képesek.

A turbinákból nyert áramot Gibárton kívül elsődlegesen Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településen használták világításra. A turbina gépcsoportok és rendszereik lecserélése után a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító berendezéseket építettek be. Az így elért 5,75 GWh/év villamos energia termelési kapacitás körülbelül 70 százalékkal nagyobb az eddiginél.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona, az Alteo csoport jelenleg mint bérlő és üzemeltető vesz részt a működtetésében.

VízgazdálkodásGibárterőműHernádSzerencsMádTokajvillamosenergia

Hírlevél

Hirdetés