2024.04.19, Péntek
Felújítják a Hernád 106 éves vízerőművét
alteo.hu

Felújítják a Hernád 106 éves vízerőművét

magyarepitok.hu

2019.08.05. 08:01 - Hegedűs Gergely

A Ganz által épített erőmű új turbinákat kap, ami által 70 százalékkal nő a teljesítménye.

Hirdetés

A leállítása után megkezdték a gibárti vízeremű felújítását – derült ki az üzemeltető Alteo Enrgiaszolgáltató közleményéből.

A közel egy éven át tartó felújítási munkálatokat az indokolja, hogy az erőmű lelkét képező generátoron és turbinán az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek.

A műemlékké nyilvánított objektumnak az 1,1 milliárd forint értékű beruházás 35 évvel növeli az élettartamát, 70 százalékos teljesítménynövekedés mellett. A beruházás egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra. Ezek teljesítménye 5,75 gigawattóra/év lesz.


Nem az első ilyen beruházásuk a térségben

Az erőmű eredeti állapotához hasonló jellegének megőrzése a beruházás előkészítésétől kezdve mindvégig kiemelt szempont. A műszaki átadása 2020 második felében várható, az erőműből kiszerelt régi turbinák megtekinthetők lesznek a nagyközönség számára is. Az Alteo a Gibárti Vízerőműtől 11 kilométerre is végzett egy hasonló beruházást: a Felsődobszai Vízerőművet egy 900 millió forintos beruházás keretében újította fel 2012-2013-ban.

A Gibárti Vízerőművet 1902-ben a környék egyik birtokosa építette az akkori vízimalom helyére, abból a célból, hogy a víz energiáját a környék villamosítására és mezőgazdasági, valamint ipari célokra használják fel. Az évek során árvizeket és a háború pusztításait is túlélő erőmű turbináit a Ganz Vagon és Gépgyár készítette.

EnergetikaKörnyezet és Energia Operatív Program (KEOP)HernádGibárterőmű

Hírlevél

Hirdetés